Kalender » Dam tot Damloop

Dam tot Damloop: 17 - 18 september 2016

damtotdamloop.jpg

De Dam tot Damloop is een van de populairste hardloopevenementen van Nederland. Jaarlijks nemen er vijftigduizend mensen deel aan het hardloopevenement tussen Amsterdam en Zaandam. Als je kijkt naar alle hardloopafstanden die gedurende het weekend op het programma staan doen er nog veel meer mensen mee. Iedereen kan zichzelf inschrijven. Ook is het mogelijk om gratis de lopers aan te moedigen langs de route of om te genieten van het uitgebreide entertainmentprogramma.

Dam tot Damloop 2016

Wat het hardloopevenement zo bijzonder maakt is dat het twee steden met elkaar verbindt. Dit alles vindt plaats in een unieke sfeer met muziek, optredens, enzovoorts. Er is een Dam tot Dam Park, een Dam tot Dam Fanplein, een kinderfeest, enzovoorts. Ook wordt het evenement uitgezonden op RTV Noord-Holland. In 2016 vindt de Dam tot Damloop plaats op zondag 18 september, maar ook op 17 september staan er al meerdere leuke (hardloop)evenementen op het programma.

Loopafstanden

Er staan meerdere loopafstanden op het programma:

  • Dam tot Damloop: Het hoofdevenement op zondag 18 september, waarbij de route gaat van Amsterdam naar Zaandam. De afstand bedraagt tien Engelse Mijlen, oftewel circa 16 kilometer. De route voert onder andere door de IJtunnel.
  • Damloop by Night: vindt plaats op zaterdag 17 september en voert over een route van vijf Engelse Mijlen, wat neerkomt op ongeveer 8 kilometer. Aan de Damloop by Night kunnen 15.000 mensen meedoen.
  • Mini Dam tot Damlopen Zaandam en Molenwijk
  • Dam tot Dam Wandeltocht: behalve hardlopen behoort ook wandelen tot de mogelijkheden. Aan de Dam tot Dam Wandeltocht op 17 september kunnen 17.000 wandelaars delenemen.
  • Dam tot Dam FietsClassic: op zondag 18 september fietsen 6.000 mensen mee tijdens de Dam tot Dam Fietsclassic.

Inschrijven

Iedereen kan deelnemen aan het evenement. Inschrijven is mogelijk via de officiele website van het hardloopevenement. Je moet er wel vroeg bij zijn, want meestal is het aantal inschrijfplekken snel volgeboekt.

Route

De start- en finishlocaties van de verschillende hardloopevenementen zijn als volgt:

  • Dam tot Damloop: start op de Prins Hendrikkade Amsterdam, finish Peperstraat Zaandam
  • Damloop by Night: start op de Kepplerstraat Zaandam, finish op de Gerhardstraat/Heijermansstraat
  • Mini Dam tot Damlopen Zaandam: start op De Burcht Zaandam, finish Peperstraat Zaandam
  • Mini Dam tot Damlopen Amsterdam: start op Molenwijk Amsterdam-Noord, finish Molenwijk Amsterdam-Noord

Bezoeken Dam tot Damloop

Het hardloopevenement staat bekend vanwege de vele bezoekers (circa 250.000) langs de looproute. Iedereen kan het evenement bezoeken en de lopers aanmoedigen. Indien mogelijk is het zeker aan te raden om Zaandam of Amsterdam met het openbaar vervoer te bezoeken. De start- en finishlocaties zijn over het algemeen de drukst bezochte plekken.