Dodenherdenking

4 mei 2020

Last update: 11-11-2019

Ieder jaar op 4 mei worden alle Nederlandse slachtoffers van oorlogen en vredesoperaties herdacht tijdens de dodenherdenking. We herdenken niet alleen militairen maar ook de burgers die omkwamen. Het belangrijkste onderdeel van de Dodenherdenking zijn natuurlijk de landelijke twee minuten stilte om 20.00 uur. Maar gedurende de hele dag vinden er in ons land verschillende activiteiten plaats. Kom meer te weten over dodenherdenking 2020, de gebruiken die worden opgevolgd en de activiteiten die worden georganiseerd in het hele land.

Dodenherdenking

Dodenherdenking vindt ieder jaar op 4 mei plaats, zelfs als deze dag op een zondag of feestdag valt. De eerstvolgende dodenherdenking is dus op zaterdag 4 mei 2020. Nederland herdenkt tijdens de dodenherdenking militairen en burgers die omkwamen tijdens oorlogen maar ook vredesoperaties sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn de gevallenen die worden geëerd omdat zij gesneuveld zijn voor de vrijheid waarin we nu leven. 

Twee minuten stilte

Het belangrijkste onderdeel van dodenherdenking is ieder jaar de twee minuten stilte. Hierbij is iedereen stil van 20.00 tot 20.02 uur. Er wordt verwacht dat ook openbare gelegenheden rekening houden met dodenherdenking en dat er dus geen feesten en partijen worden georganiseerd. Vooral muziek en andere verstorende zaken zijn uit den boze tijdens de nationale dodenherdenking tussen voornamelijk 19.45 en 20.15 uur.

Activiteiten

Tijdens dodenherdenking vinden er vooral veel activiteiten plaats bij oorlogsmonumenten die je aantreft in bijna iedere gemeente. Vaak worden er bloemkransen gelegd ter nagedachtenis aan de gevallenen. Verder wordt de Nederlandse vlag halfstok gehangen van 18.00 uur tot het moment dat de zon ondergaat (rond 21.10 uur), de vlag is zonder wimpel. Ook zijn de meeste winkels vanaf 19.00 uur gesloten. Het is toegestaan om kerkklokken tussen 19.45 en 19.59 te laten luiden.

Monument op de Dam

Een prominente rol tijdens de dodenherdenking is weggelegd voor het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam. Hier leggen de Koning en Koningen namelijk de eerste krans niet lang voordat de twee minuten stilte van start gaan. Ook de Waalsdorpervlakte is een belangrijke plek tijdens Dodenherdenking; hier worden onder andere een stille tocht gelopen en wordt de bekende Bourdonklok geluid.

Bevrijdingsfestivals

De dag na de dodenherdenking vieren we in Nederland onze vrijheid. Dit gebeurt onder andere tijdens bevrijdingsfestivals in maar liefst veertien steden. Deze veertien steden zijn verdeeld over iedere provincie plus een bevrijdingsfestival in Den Haag en Amsterdam.