Geschiedenis van Halloween

Last update: 10-04-2019

Nu Halloween steeds populairder wordt en een volwaardige feestdag in Nederland en België aan het worden is, vragen steeds meer mensen zich af waar het feest nou eigenlijk vandaan komt. Halloween heeft al een lange voorgeschiedenis en is afkomstig van de Kelten. Door emigratie naar de Verenigde Staten is het ook daar groot geworden en uitgegroeid tot de feestdag die het tegenwoordig is. Kom meer te weten over de geschiedenis van Halloween en de verklaring van enkele enge gewoontes.

Wat is Halloween?

Halloween is tegenwoordig een feestdag waarop flink gegriezeld wordt. Huizen en tuinen worden versierd met spinnenwebben, spoken, heksen, vampiers, grafstenen en ga zo maar door. Kinderen lopen langs de deuren voor het spel trick or treat, er worden Halloweenfeesten gegeven en overal zie je pompoens met lampjes erin. Toch is Halloween niet altijd exact zo geweest als dat het nu is.

Halloween geschiedenis

De naam Halloween is afkomstig van All Hallows Eve (Hallow-e’en) wat Allerheiligenavond betekent. Deze avond was de avond voor Allerheiligen, wat ieder jaar op 1 november is. Het was onder de Kelten in Groot-Brittannië ook oudejaarsavond, aangezien op 1 november het nieuwe jaar begon (door de Kelten Samhain genoemd). Het griezelige van Halloween is afkomstig van het feit dat de Kelten dachten dat tijdens Samhain de geesten van overleden mensen terugkwamen om te proberen het lichaam van een levend persoon over te nemen. Omdat niemand wilde dat zijn of haar lichaam door een dode werd overgenomen namen de mensen tal van maatregelen. Ze kleedden zich in oude lompen, deden het vuur in de huizen uit, maakten lawaai op straat om de geesten te verjagen, enzovoorts. Hier komt het angstaanjagende element van Halloween vandaan.

Vermenging van tradities

Door de komst van de Romeinen en later de opkomst van het christendom zijn de gebruiken aangepast. Zo gingen door de christelijke invloeden mensen langs de deuren om te bedelen om brood met krenten (zielencake), waarna ze een gebed opzegden voor overleden verwanten van de gever van het brood. Ze geloofden dat het opzeggen van deze gebeden de verblijftijd voor de overledenen in het vagevuur zou versnellen zodat ze spoedig in de hemel terecht zouden komen. Het huidige ‘Trick or Treat’ spel waarbij kinderen langs de deuren gaan is een uitvloeisel van het rondgaan voor de zielencake.

Emigratie naar de Verenigde Staten

Toen in de negentiende eeuw miljoenen Schotten en Ieren emigreerden naar de Verenigde Staten namen ze natuurlijk hun gebruiken mee; Halloween was in Amerika. Het is in de Verenigde Staten geweest waar de huidige gebruiken van Halloween zijn ontstaan. Denk hierbij dus aan het Trick or Treat spel, de opkomst van pompoenen (afkomstig van het verhaal van Jack-o’-lantern), de versieringen van huizen en tuinen, Halloweenfeesten, enzovoorts.

Halloween in Nederland en België

De laatste decennia komt Halloween langzaam op in Nederland en België en wordt het ieder jaar populairder en er worden steeds meer evenementen georganiseerd. Toch hebben we hier in dit deel van Europa ook al langere tijden vieringen rondom Allerheiligen en ook Sint-Maarten waarbij kinderen een optocht met lampionnen hebben en snoep ophalen.