Kalender » Solden

Solden 2017: start uitverkoop België

70korting.jpg

Voor shoppers is de uitverkoop misschien wel de mooiste periode van het jaar. In België wordt de seizoensuitverkoop ook wel solden genoemd. Een andere veelgebruikte naam is koopjes. Er zijn twee periodes van solden per jaar, namelijk de zomersolden en de wintersolden wanneer je tientallen procenten bespaart op je aankopen. Kom alles te weten over de solden in België inclusief datum van de zomersolden en wintersolden 2017.

Datum solden

In België is het principe van uitverkoop ten opzichte van Nederland stukken vereenvoudigd. Winkeliers mogen namelijk niet zelf bepalen wanneer ze solden organiseren, maar ze zijn gebonden aan wettelijke voorschriften. Ieder jaar weer zijn deze datums als volgt:

  • Wintersolden: 3 tot en met 31 januari
  • Zomersolden: 1 tot en met 31 juli

 

Slechts wanneer de eerste dag op een zondag valt mag de winkel al een dag eerder starten met de solden, oftewel op zaterdag.

Wintersolden 2017

Het jaar is nog maar net begonnen als de wintersolden losbarst, het evenement waarbij je voor weinig geld je de wintergarderobe kunt aanvullen. Ideaal als je nog op zoekt bent naar mooie laarzen, een winterjas of een sjaal. De wintersolden vindt plaats van dinsdag 3 tot en met dinsdag 31 januari 2017. 

Zomersolden 2016

De tegenhanger van de wintersolden is natuurlijk de zomersolden welke shoppers de ultieme kans biedt om voordelig hun zomergarderobe op orde te krijgen. Dat betekent dus volop shirts, bikini’s en jurkjes voor een schappelijke prijs. De zomersolden start op vrijdag 1 juli 2017 en eindigt op zondag 31 juli 2017.

Tips

Met onderstaande tips haal je het optimale uit de Belgische solden:

  • De Nacht van de Solden wordt bij steeds meer winkels en winkelketens georganiseerd en start direct om middernacht zodra de solden zijn begonnen. Dit betekent nachtelijke openingen van een aanzienlijk aantal modewinkels waarbij vaak extra grote kortingen worden geboden.
  • Vaak is de eerste zondag van de solden een koopzondag met extra hoge kortingen. Zeer populair is de eerste koopzondag tijdens de zomersolden of wintersolden in Antwerpen. Shoppers uit binnen- en buitenland reizen speciaal naar Antwerpen om te profiteren van de beste aanbiedingen.
  • In de weken voorafgaand aan de solden is de sperperiode van kracht wanneer het verboden is te communiceren over kortingen. Hierdoor wordt tijdens de solden een zo eerlijk mogelijk beeld aan de koper voorgesteld van de daadwerkelijke kortingen die worden gegeven.

Waarom solden?

De reden dat er solden is heeft te maken met het wisselen van de oude naar de nieuwe collecties met het verstrijken van de seizoenen. Omdat iedereen bijvoorbeeld winterkleding koopt in oktober, november en december wil de winkelier vanaf februari weer de voorjaars- en zomermode in de schappen hebben liggen. Hierdoor wordt de maand januari gebruikt om de wintermode versneld uit te verkopen en zodoende ruimte te maken voor de zomerkleding. Tevens worden dure opslagkosten vermeden. De kortingen tijdens de solden variëren tussen de circa 20 en 70%.