Kalender » Wintertijd

Wintertijd 2016: wanneer klok verzetten?

wintertijd.png

Tweemaal per jaar wordt de klok verzet vanwege het ingaan van de zomer- en wintertijd. De ene keer gaat de klok één uur vooruit en de andere keer één uur terug. In het najaar gaat altijd de Wintertijd in en dat betekent dat de klok achteruit gaat. De Wintertijd gaat altijd in aan het eind van de maand oktober. Kom te weten wanneer in 2016 de Wintertijd ingaat en op welk tijdstip de klok moet worden verzet.

Datum wintertijd

De wintertijd gaat altijd in tijdens de nacht van zaterdag op zondag aan het einde van de maand oktober. In 2016 gaat de Wintertijd in gedurende de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober.

Klok achteruit

De klok gaat om 3 uur ’s nachts één uur terug naar 2 uur. Dit betekent dus dat de klok achteruit wordt gezet. De nacht duurt hierdoor één uur langer en je kunt daarom één uur langer slapen. Voor veel mensen is het lastig om te onthouden of de klok voor- of achteruit moet worden gezet tijdens het ingaan van de Wintertijd. Toch is er een eenvoudig ezelsbruggetje wat je kan helpen bij het onthouden van dit halfjaarlijkse ritueel: “In het voorjaar gaat de klok vooruit”.

Zomertijd

De Wintertijd zal duren tot in het voorjaar van 2017. In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart zal de Zomertijd weer ingaan en wordt de klok dus weer één uur vooruitgezet.

België winteruur

In België is de benaming wintertijd niet zo gebruikelijk, in België wordt namelijk de term Winteruur vaker gebruikt. Er zijn, behalve de andere benaming, geen verschillen. Het winteruur gaat ook in België dus in gedurende de nacht van 29 op 30 oktober 2016.

Waarom klok verzetten

Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen tweemaal per jaar de klok. Hiertoe behoren de meeste Europese en Noord-Amerikaanse landen. De klok wordt verzet omdat dit in historische tijden besparingen opleverde qua elektriciteit. Tegenwoordig is er regelmatig veel kritiek op de zomer- en wintertijd omdat het teveel mensen van slag maakt en omdat de energiebesparing er niet zou zijn.