Kalender » Chinese Nieuwjaar

Chinese Nieuwjaar: 28 januari 2017

Chinese_NewYear_traditions.jpg

Volgens de Chinese kalender is het geen nieuwjaar in de nacht van 31 december op 1 januari om middernacht, maar op een ander moment. Sterker nog, de Chinese jaartelling loopt ruim 2500 jaar voor op onze jaartelling. Het Chinese nieuwjaar vindt ieder jaar op een andere datum plaats en ieder jaar staat in het teken van een dier. Kom alles te weten over het Chinese Nieuwjaar zoals de datum, het jaartal en het dier.

Chinese Nieuwjaar 2017

Het Chinese Nieuwjaar wordt uiteraard groots gevierd in China, maar ook daarbuiten. Onder andere in Taiwan en door de vele Chinese gemeenschappen wereldwijd, dus ook in Nederland. Het Chinese Nieuwjaar staat bekend vanwege de vele bijzondere gebruiken zoals veel vuurwerk, drakendansen, enzovoorts. Veel van de gebruiken en festiviteiten bestaan om de kwade demoon Nian, een mensetend roofdier uit de diepe zee, te verjagen met hard geluid.Net zoals veel westerlingen vieren Chinezen nieuwjaar samen met familie. Het Chinese Nieuwjaar wordt ieder jaar gevierd ergens in de maanden januari of februari, afhankelijk van de stand van de maan. In 2017 valt het Chinese Nieuwjaar op zaterdag 28 januari 2017.

Dieren

Ieder Chinees jaar is gekoppeld aan de Chinese dierenriem, welke uit twaalf dieren bestaat. Deze dieren zijn de draak, slang, paard, geit / schaap, aap, haan, hond, varken, rat, of, tijger of konijn. Elk jaar geldt als het jaar van een van de dieren. In 2017 is het het jaar van de Haan.

Festiviteiten en gebruiken

Het Chinese Nieuwjaar gaat gepaard met tal van bijzondere festiviteiten en gebruiken. De festiviteiten vinden plaats in de periode van de eerste tot en met de vijftiende dag na de start van het nieuwe jaar. Enkele speciale nieuwjaarstradities zijn het ophangen van een nieuwjaarstekening, rode lampionnen, drank- en leeuwendansen, nieuwjaarsbloemen, vuurwerk afsteken ter verjaging van kwade geesten, wierook branden, trommels, enzovoorts.

Datum komende jaren

De datums waarop het Chinese Nieuwjaar de komende jaren wordt gevierd zijn:

  • 28 januari 2017: jaar van de haan (4714)
  • 16 februari 2018: jaar van de hond (4715)
  • 5 februari 2019: jaar van het zwijn (4716)
  • 25 januari 2020: jaar van de rat (4717)