Kalender » Herfst 2016

Wanneer begint de herfst in 2016?

herfst.jpg

Het derde seizoen van het jaar is de herfst, tenminste wanneer we het hebben over het noordelijk halfrond. De herfst is het seizoen dat de overgang vormt van de warme zomer naar de koude winter. Mede hierdoor zorgt de herfst bij een aanzienlijk aantal mensen voor deprimerende gevoelens. Toch zijn de temperaturen en het weer vaak nog prima tijdens de herfst, denk ook aan het fenomeen nazomer. Kom te weten op welke datum de astrologische en astronomische herfst beginnen in 2016.

Datum astronomische herfst 2016

Meestal wordt de astronomie gebruikt voor de bepaling van de start van de herfst. Hiervoor wordt het moment genomen dat de zon door het herfstpunt gaat. Op dit moment zijn dag en nacht ongeveer even lang. In het kalenderjaar 2016 zal de astronomische herfst beginnen op 22 september om 16.21 uur. De komende jaren zijn onderstaande momenten de start van de astronomische herfst:

  • 22 september 2016 om 16.21 uur
  • 22 september 2017 om 22.02 uur
  • 23 september 2018 om 03.54 uur
  • 23 september 2019 om 09.50 uur
  • 22 september 2020 om 15.30 uur

Datum meteorologische herfst 2016

Naast de astronomische herfst wordt er ook gesproken over de meteorologische herfst. Zoals de naam al aangeeft wordt er vooral gekeken naar de meteorologische omstandigheden. Het klimaat is op het noordelijk halfrond het meest herfstachtig tijdens de maanden september, oktober en november. Hierdoor begint de meteorologische herfst op 1 september 2016 en eindigt deze op 30 november.

Herfst

De herfst is het getijde dat diverse gewassen geoogst kunnen worden en mede hiervan stamt de naam herfst af. Tijdens de herfst dalen de temperaturen en worden de dagen steeds korter. Door het licht dat steeds minder aanwezig is raken sommige mensen in een depressie. De herfstperiode is ook het moment dat scholen herfstvakantie hebben. De herfstvakantie duurt één week en valt in de maand oktober.

Noordelijk en zuidelijk halfrond

De informatie in dit artikel is van toepassing op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond is het klimaat namelijk tegenovergesteld en begint wanneer bij ons de herfst begint juist de lente.