Kalender » Zomertijd 2017

Zomertijd 2017: wanneer klok verzetten?

zomertijd.png

Bij het ingaan van de zomertijd wordt de klok één uur vooruitgezet en is het ’s avonds langer licht. De zomertijd gaat ieder jaar eind maart in en is de tegenhanger van de wintertijd die in oktober ingaat. Kom alles te weten over de zomertijd en de datum dat de zomertijd ingaat in 2017. Ook zijn de datums van de komende jaren opgesomd.

Datum zomertijd

De zomertijd gaat telkens in gedurende het laatste weekend van maart. Continu wordt de klok verzet in de nacht van zaterdag op zondag. De volgende zomertijd gaat in van zaterdag 25 op zondag 26 maart 2017.

Klok vooruit

De klok wordt vooruit gezet, in de praktijk betekent dit dat het ’s ochtends een uur later licht wordt en ’s avonds een uur langer licht blijft. Tijdens het verzetten van de klok naar de zomertijd wordt om 2 uur ’s nachts de klok vooruitgezet naar 3 uur ’s nachts. Hierdoor kan je deze nacht één uur korter slapen. Een handig trucje om te onthouden of de klok voor- of achteruit moet bij het ingaan bij de zomertijd is de volgende: de klok gaat vooruit in het voorjaar.

Zomertijd

De zomertijd zal duren tot eind oktober 2017. De wintertijd gaat namelijk in tijdens de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober 2017.

Zomeruur België

In België gelden dezelfde datums voor zomertijd en wintertijd als in Nederland. Het enige verschil is de naam die wordt gebruikt, aangezien bij onze zuiderburen de term Zomeruur wordt gehanteerd.

Waarom klok verzetten?

Soms vragen mensen zich af waarom er zomertijd en wintertijd zijn, het is behoorlijk omslachtig en sommige mensen zijn van slag door het uur verschil. Toch wordt de klok verzet in de meeste Europese en Noord-Amerikaanse landen. Van oudsher wordt de klok verzet omdat dit een energiebesparing oplevert.

Zomertijd komende jaren

De hiernavolgende jaren gaat de zomertijd telkens in op de volgende datums:

  • 25 op 26 maart 2017
  • 24 op 25 maart 2018
  • 30 op 31 maart 2019
  • 28 op 29 maart 2020
  • 27 op 28 maart 2021