20 van Alphen

Last update: 06-01-2020

Een belangrijke hardloopwedstrijd is de 20 van Alphen, de openingsklassieker van het wegatletiekseizoen in Nederland. Duizenden hardlopers doen ieder jaar mee aan het evenement dat plaatsvindt in het Groene Hart. Deelnemers kunnen kiezen aan welke afstand ze willen deelnemen, waarvan natuurlijk de route over 20 kilometer de meest prestigieuze is. Kom alles te weten over de 20 van Alphen 2020 waaronder de loopafstanden, hoe je jezelf inschrijft, wat de inschrijfkosten zijn, het programma van de 20 van Alphen, starttijden en finishtijden en de bereikbaarheid.

20 van Alphen 2020

Vanwege de ligging op de kalender is de 20 van Alphen ideaal als voorbereidingskoers op enkele van ’s lands grootste en meest prestigieuze marathons in het voorjaar. Het parcours van de verschillende loopafstanden voert door en rondom de gemeente Alphen aan den Rijn. Het parcours is geheel verhard, hoewel de vroege datum soms toch voor lastige omstandigheden kan zorgen. Begin maart kan het namelijk al heerlijk lenteweer zijn, maar het kan ook nog bitter koud zijn met een snijdende wind. Des te meer uitdaging dus om deel te nemen aan de 20 van Alphen. Aan elke editie van de 20 van Alphen lopen duizenden hardlopers mee waarbij ze kiezen uit loopafstanden variërend tussen de 1 en 20 kilometer. De volgende editie van de 20 van Alphen staat op het programma op zondag 1 maart 2020.

Loopafstanden en tijden

De hele dag van de 20 van Alphen staat in het teken van de hardloopsport. De starttijden van de verschillende loopafstanden zijn als volgt:

 • 1 kilometer Family Run (Blauw): 10.20 uur
 • 1 kilometer Family Run (Rood): 10.50 uur
 • 2,5 kilometer prestatieloop: 11.20 uur
 • 5 kilometer prestatieloop en businessloop: 12.10 uur
 • 20 kilometer prestatieloop, wedstrijdloop en businessloop: 13.30 uur
 • 10 kilometer prestatieloop en businessloop: 14.10 uur

Inschrijven en inschrijfkosten

Je zult jezelf moeten inschrijven als deelnemer aan de 20 van Alphen. Hoe eerder je inschrijft, hoe lager de inschrijfkosten. Wie voor 1 januari zichzelf inschrijft betaalt zelfs het laagste tarief. Inschrijven op de dag zelf is het duurst. De inschrijfkosten voor 2020 zijn:

 • 1 kilometer: € 5
 • 2,5 kilometer: € 8,50
 • 5 kilometer: € 14,50
 • 10 kilometer: € 18
 • 20 kilometer: € 23

Bezoeken 20 van Alphen

Het is mogelijk om gratis te parkeren vlakbij de start- en finishplaats, maar houd rekening met omleidingen, wegafzettingen en verkeersdrukte. Een bezoek is ook prima te maken met het openbaar vervoer, zo beschikt Alphen aan den Rijn over een eigen treinstation welke op loopafstand is gelegen. Een bijzondere plek gedurende de 20 van Alphen is het Rijnplein in het centrum van de stad. Hier vinden namelijk muzikale optredens plaats, er is volop catering en er is entertainment. Vanaf ongeveer 13.00 uur ’s middags begint het programma op het Rijnplein. Overnachten in Alphen aan den Rijn is ook een mogelijkheid: