4 Mijl Groningen

Last update: 11-08-2019

De 4 Mijl van Groningen is een hardloopwedstrijd over 6,437 kilometer (oftewel vier mijlen) van Haren naar Groningen. Er lopen jaarlijks bijna 25.000 mensen mee tijdens dit evenement waardoor het tot de grootste hardloopevenementen van Noord-Nederland behoort. Loop ook mee tijdens de 4 Mijl van Groningen of bezoek de wedstrijd om lopers aan te moedigen. Onderstaand is informatie op een rij gezet over de 4 Mijl van Groningen 2019 waaronder loopafstanden, inschrijven, bereikbaarheid, hotels, enzovoorts.

4 Mijl Groningen 2019

Bij hardlopen denk je misschien al snel aan het lopen van een marathon, maar ook de kortere hardloopwedstrijden zijn een grotere uitdaging dan je denkt. Door het hogere tempo zal je net zo uitgeput over de finish komen als bij langere afstanden. Een bekende korte hardloopwedstrijd is de 4 Mijl van Groningen. De afstand is zoals de naam al aangeeft vier mijl wat overeenkomt met net iets minder dan 6,5 kilometer. De 4 Mijl van Groningen wordt ieder jaar betwist door tienduizenden deelnemers en langs de route staan nog veel meer toeschouwers. Een bijzonder evenement dus dat tot de leukste hardloopwedstrijden van het jaar behoort. De 4 Mijl van Groningen wordt jaarlijks georganiseerd op de tweede zondag van de maand oktober, de volgende editie is dus op zondag 13 oktober 2019.

Route

De route van de 4 Mijl gaat van start aan de Kerklaan in het dorp Haren dat  aan de zuidzijde van de stad Groningen ligt. Via de Rijksstraatweg en Verlengde Hereweg wordt koers gezet richting de binnenstad van de grootste stad uit de regio. De Verlengde Hereweg gaat over in de Hereweg en op dat punt is de binnenstad al bijna bereikt. De Ringweg wordt overgestoken en via een viaduct ook het treinspoor. Nadat het kanaal is overgestoken wordt de echte binnenstad bereikt waarna na enkele honderden meters linksaf wordt geslagen en de finish op de Vismarkt is behaald. 

Wedstrijden

Er staan gedurende twee dagen (ook op zaterdagavond vinden er al hardloopwedstrijden plaats) meerdere wedstrijden gelopen. Dit zijn de 4Mijl4You, de Wedstrijdloop, Charity Run, Bedrijvenloop (met collega's), Recreantenloop, Studentenloop en Jeugdloop. De starttijden zijn:

 • Wedstrijdloop: 13.00 uur
 • Charity Run: 13.00 uur
 • Bedrijvenloop: 13.05 uur
 • Recreantenloop: 13.45, 14.15 en 14.35 uur
 • Jeugdloop: 14.05 uur
 • Studentenloop: 14.25 uur

De 4Mijl4You vindt plaats op zaterdag.

Inschrijven en deelnemen

Om mee te kunnen rennen tijdens de 4 Mijl van Groningen is het noodzakelijk je in te schrijven. Aan de inschrijving zijn deelnamekosten verbonden. Inschrijven is mogelijk via de website van het hardloopevenement. De kosten per wedstrijd zijn:

 • Wedstrijdloop: € 22,75
 • 4Mijl4You: € 11,50
 • Bedrijvenloop: € 583,50
 • Recreantenloop: € 22,75
 • Jeugdloop: € 11,50
 • Studentenloop: € 20,75

Bezoeken 4 Mijl Groningen

Om de 4 Mijl van Groningen te bezoeken, bijvoorbeeld om lopers aan te moedigen, is het absoluut aan te raden om te reizen met de trein. Zowel de gemeente Haren als Groningen beschikken over een treinstation. De stations zijn niet ver weg gelegen van de startlocatie en de finish. Automobilisten kunnen gebruik maken van het Transferium in Haren als ze bij de start in Haren aanwezig willen zijn. Parkeren in Groningen is mogelijk bij onder andere het Stadspark en de Bornholmstraat. Tenslotte kan je ook een hotel boeken in om rondom Groningen: