Bevrijdingsfestivals

5-voor-5 moment en Plein van de Vrijheid

Last update: 27-01-2020

Twee belangrijke onderdelen van de Bevrijdingsfestivals zijn het 5-voor-5 moment en het Plein van de Vrijheid. Deze twee onderdelen zijn uitgegroeid tot terugkerende fenomenen. Ook in 2020 kunnen de bezoekers van de Bevrijdingsfestivals deze onderdelen weer bezoeken.  We zochten uit wat deze twee onderdelen inhouden en wat je ervan kunt verwachten.

5-voor-5 moment

Een van de meest indrukwekkendste onderdelen van de Bevrijdingsfestivals is het 5-voor-5 moment. Tijdens dit moment wordt er vijf minuten stilgestaan bij onze vrijheid. En dat dus tegelijk met bijna 1 miljoen bezoekers van alle veertien Bevrijdingsfestivals. Een aanzienlijk deel van heel Nederland die op hetzelfde moment eer betonen aan allen die zijn gesneuveld of momenteel nog in onvrijheid leven. Met het besef hoe vrij we hier wel niet zijn en dat we feest kunnen vieren. Op ieder Bevrijdingsfestival vindt het 5-voor-5 moment plaats op het hoofdpodium van 16.55 tot 17.00 uur.

Plein van de Vrijheid

Vrijheid is niet alleen nodig op 5 mei, maar ook gedurende de 364 andere dagen van het jaar. Ook jij kan bijdragen aan het vrijheidsideaal. Op het Plein van de Vrijheid kom je erachter hoe ook  jij je steentje kunt bijdragen. Op het Plein van de Vrijheid vind je namelijk de Vrienden van de Vrijheid; mensen en organisaties uit Nederland en buitenland die zich iedere dag weer inzetten voor onze vrijheid en de vrijheid van anderen waar ook ter wereld. Voorbeelden van aanwezige organisaties zijn het vfonds, Amnesty International, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Koninklijke Luchtmacht, het Rode Kruis, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, NederlandSchoon, Sena, het Veteraneninstituut en nog veel meer.

Meer informatie over Bevrijdingsfestivals: