Geen AH Buitendag in 2020

Last update: 05-02-2020

 

Let op: In 2020 is er geen AH Buitendag!

 

Dagelijks belanden verse producten zoals groenten, vlees, kaas en brood vanuit de supermarkt op onze borden. Maar waar komen al deze producten eigenlijk vandaan en hoe worden ze geteeld of gemaakt? Tijdens AH Buitendag op maandag 22 april 2019 (tweede paasdag) kan heel Nederland dit zelf ontdekken, gewoon in de eigen regio. Iedereen die nieuwsgierig is, van jong tot oud, kan op ontdekkingstocht bij één van de ruim 75 deelnemers. Van gedreven teler tot tuinder en van bevlogen bakker tot bierbrouwer, ze openen allemaal tegelijk hun deuren om te laten zien hoe gepassioneerd ze zijn over hun product. Dit educatieve en laagdrempelige dagje uit is gratis en aanmelden kan via de site van het event.

Bron: Albert Heijn

Herkomst van eten en drinken centraal

Tijdens de AH Buitendag op tweede paasdag krijgen bezoekers een uniek kijkje in de keuken. Ze kunnen met eigen ogen zien waar de producten vandaan komen. Op vele locaties worden daarnaast leuke activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen, proeverijen en demonstraties. Wegens het succes van vorig jaar, toen ruim 80.000 Nederlanders de AH Buitendag bezochten, is het aantal deelnemers dit jaar uitgebreid. Marit van Egmond, Directeur merchandising & sourcing bij Albert Heijn: “Dagelijks vult Albert Heijn vijf miljoen borden met kakelverse producten. We zijn trots op de zorg en aandacht die onze boeren, telers, tuinders en andere leveranciers iedere dag besteden aan de producten die in onze winkels te vinden zijn. Hier komt bij dat we steeds nieuwsgieriger zijn naar waar ons eten eigenlijk vandaan komt. Op tweede paasdag geven we iedereen de kans kennis te maken met alle mensen die vol passie aan die heerlijke kwaliteitsproducten werken.”

Enkele deelnemers uitgelicht

Groenten- en kruidentelers Christ en Jacqueline Monden van De Kruidenaer uit het Brabantse Etten-Leur vertellen op tweede paasdag alles over hun passie: het dagelijks telen van verse kruiden, botersla en paprika’s. “Onze munt, kropsla en basilicum telen wij op water, een schone en duurzame methode.” Bloemenkwekers Gert-Jan en Lydia Klaver (broer en zus) kweken jaarlijks meer dan 15 miljoen lelies. “De Oriental Lelie kenmerkt zich door haar grote bloem. Alle groeifasen van de Oriental Lelies zijn tijdens de Buitendag bij ons te bewonderen; van bol tot bloem.” Bierbrouwer Bart Obertop, eigenaar van Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam, doet dit jaar voor het eerst mee*: “Het brouwen van bier is een eeuwenoud proces met vele ingewikkelde stappen om tot de juiste smaak te komen. We nemen de bezoekers graag mee in dit proces, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe we van hop tot een goudkleurig glas bier komen.”

Van Rijksmuseum tussen de koeien tot hooibalenconcert

Op een drietal locaties, verspreid door Nederland, wordt een unieke activiteit georganiseerd om het boerenleven en de herkomst van producten op een bijzondere manier te ontdekken. Bij de familie Meijer in Blijham (Groningen) vindt een mini kunstcollege van het Rijksmuseum plaats. Aan de hand van onder andere het Melkmeisje van Johannes Vermeer leert jong en oud meer over zuivel, het boerenleven en -landschap. Tussen de hooibalen bij de Beekhoeve in het Utrechtse Kamerik wordt een hooibalenconcert georganiseerd met zangeres Nienke van den Berg, bekend van onder andere Zapplin, en pianist Cor Bakker. Tenslotte vindt er bij Huizer Tuinderij in Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland) een kookworkshop plaats waar een selectief gezelschap op een bijzondere locatie leert koken met verse producten van het land.

Gratis aanmelden, paaspret gegarandeerd

Iedereen die op tweede paasdag een kijkje wil nemen bij één van de bedrijven bij hem of haar in de buurt, kan zich via deze website gratis inschrijven voor een rondleiding bij één van de deelnemende boeren, telers, tuinders of andere leveranciers in de regio, verspreid door het hele land. Meer informatie over de AH Buitendag is te vinden op www.ah.nl/buitendag.