Amstel Gold Race

Last update: 06-01-2020

Draaien en keren door het fraaie Limburgse heuvelland, dat is in een notendop wat de Amstel Gold Race, Nederlands grootste wielerklassieker, zo mooi maakt. Honderdduizenden supporters langs het parcours maken er ieder jaar weer een groot wielerfeest van terwijl ze genieten van de ambiance. Wie de Amstel Gold Race kan winnen is een wereldtopper, aangezien de pittige heuvels niet voor iedereen zijn weggelegd. Kom alles te weten over de Amstel Gold Race 2020 zoals het parcours en de bereikbaarheid. Ook is informatie over tickets voor de VIP arrangementen samengevat. Tenslotte lees je meer over de toertocht voor cyclo fietsers op de zaterdag voor de Amstel Gold Race.

Amstel Gold Race 2020

Nederland is een fietsland, nergens ter wereld is de fietsdichtheid zo groot. Maar qua aantal wielerwedstrijden valt Nederland in het niet wanneer je het bijvoorbeeld vergelijkt met België. Dit heeft veel met het gebrek aan uitdagende parcoursen te maken. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste wielerwedstrijden plaatsvinden in de provincie Limburg. In Limburg liggen namelijk de zwaarste en hoogste heuvels van ons land waardoor er flinke schiftingen kunnen worden gemaakt. Dankzij de vele korte en steile heuvels heeft de Amstel Gold Race een uniek eigen karakter en ieder jaar weer kunnen alleen de groten der aarde wedijveren voor de eindoverwinning. De Amstel Gold Race is onderdeel van de UCI WorldTour, een verzameling wielerwedstrijden van het hoogste niveau. Aan de start staan behalve de UCI WorldTeams ook verschillende ProContinental teams. De eerstvolgende Amstel Gold Race wordt verreden op zondag 19 april 2020.

Parcours

Het parcours heeft door de jaren heen een paar keer een wijziging ondergaan. Dit jaar is de start niet is Maastricht, maar op een andere plek. Na de start om 7 uur in Valkenburg volgt een boeiende route dwars door het Zuid-Limburgse heuvelland. Het epicentrum van de Amstel Gold Race is gelegen in het stadje Valkenburg, waar de finishlijn is getrokken op 1,8 kilometer na de top van de Cauberg. De route is ruim 250 kilometer lang en gaat via drie lussen over in totaal 34 heuvels. Tot de heuvels behoren bekende beklimmingen als de Eyserbosweg, het Drielandenpunt, de Fromberg, de Keutenberg en de Bemelerberg. In totaal moeten er maar liefst 4.000 hoogtemeters worden overwonnen. De finish wordt verwacht rond de klok van 11.00 uur.

Foto: George Deswijzen (Deswijzen Fotografie)

Kaarten en VIP tickets

Als wielerfan heb je het getroffen, want iedere koers kan gewoon gratis worden bezocht. Hierdoor geniet je van dichtbij van de voorbijrazende wielrenners en heb je het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van de koers. Voor de echte fans, of voor diegenen die van wat meer luxe houden, zijn er ook speciale VIP arrangementen. De organisatie van de Amstel Gold Race biedt VIP arrangementen aan in alle vormen en maten. Zo kan je bijvoorbeeld meerijden in een auto tijdens de wedstrijd, of genieten van een exclusief arrangement inclusief eten en drinken aan de finish, enzovoorts. De keuze tussen VIP-arrangementen zijn: Van start tot finish (€ 230) Beleef en geniet (€ 195) en Een goed begin (€ 65). Een overzicht van alle arrangementen die je kunt kiezen vind je op deze webpagina.  

Televisie

De Amstel Gold Race wordt over de hele wereld uitgezonden. In Nederland kan je de wedstrijd uiteraard live volgen op televisie via de NOS. De NOS zal behalve de koers ook voor- en nabeschouwingen inclusief studiogasten verzorgen. In België is de Amstel Gold Race live te volgen via de VRT (Sporza).

Bereikbaarheid Amstel Gold Race

Uiteraard heeft ieder punt van de route een andere manier hoe deze bereikt kan worden. Hier zullen we aanduiden hoe de finishzone is Valkenburg het best te bereiken is. Aangezien Valkenburg beschikt over een eigen treinstation is de trein een perfect vervoersmiddel. Je loopt in korte tijd van het treinstation naar de Cauberg. Wie met de auto gaat moet rekening houden met parkeerkosten en verkeersdrukte. Omdat Valkenburg een toeristische stad is, zijn er diverse parkeergarages. Overnachten is mogelijk in een van de vele hotels die de gemeente rijk is:

Toertocht cyclo

Op zaterdag 18 april 2020 hebben ook amateurwielrenners de kans om zich op (delen van) het parcours van de Amstel Gold Race te begeven. Er zijn routes uitgestippeld van respectievelijk 60, 100, 125, 150, 200 en 240 kilometer. Aanmelden voor de toertocht voor cyclofietsers kan via de website van de Amstel Gold Race. Vanwege het grote aantal aanmeldingen wordt er altijd een loting verricht om te bepalen wie er mee mag rijden aan de Amstel Gold Race toertocht.

Amstel Gold Race Ladies

Op zondag 21 april 2019 wordt tevens de vrouwenkoers van de Amstel Gold Race verreden. De vrouwenkoers gaat over 120 kilometer en volgt het parcours van de mannenwedstrijd. Ook Amstel Gold Race Ladies zal op televisie worden uitgezonden. De wedstrijd start om 10.40 uur en de finish is rond de klok van 14.10 uur op de finishlocatie die op 1,8 kilometer na de top van de Cauberg is getrokken.