Home » Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Last update: 23-09-2018

Tijdens de donkere winterdagen licht Amsterdam op dankzij een lichtfestival van formaat. Het Amsterdam Light Festival duurt maar liefst ruim vijftig dagen en tovert de prachtige binnenstad van Amsterdam om in een sensationeel lichtdecor. Tijdens het Amsterdam Light Festival worden er met behulp van water en licht kunstwerken en projecties gecreëerd die de zintuigen prikkelen. Kom meer te weten over Amsterdam Light Festival 2018 - 2019 waaronder informatie over de datums, tijden, routes, programma en bereikbaarheid.

Amsterdam Light Festival 2018 - 2019

Nederlandse en buitenlandse kunstenaars halen tijdens het Amsterdam Light Festival alles uit de kast om tientallen prachtige lichtkunstwerken te tonen aan het publiek. De historische binnenstad van Amsterdam wordt dankzij het lichtfestival nog mooier dan ze altijd al is. Het evenement is een samenwerking van diverse Amsterdamse stakeholders zoals de gemeente, het bedrijfsleven, cultuurfondsen, enzovoorts. Ieder jaar bezoeken bijna 1 miljoen mensen het evenement, waardoor het een van de grootste toeristische trekpleisters is van de hoofdstad. Amsterdam Light Festival vindt plaats van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019 met de volgende exposities:

  • Waterexpositie: 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019
  • Landexpositie op het Marineterrein: 14 december 2018 tot en met 7 januari 2019

Water expositie

Water Colors is een vaarroute door de Amsterdamse grachten en de Amstel waarbij verlichte kunstwerken aan de kade bewonderd kunnen worden. Diverse rederijen organiseren speciale rondvaarten voor het publiek. Dankzij een afdracht per kaartje wordt het festival mogelijk gemaakt. De lichtkunstwerken zijn ook lopend of per fiets te bewonderen en dan is een bezoek gratis. De verlichting is alleen aangezet in de avonduren. De Water Colors vaarroute is verlicht van 17.00 tot 23.00 uur (tijdens Oud en Nieuw tot 20.00 uur). 

Copyright: Janus van den Eijnden

Land expositie

Op het Marineterrein is de land expositie te bezoeken. Hier staan 21 lichtkunstwerken opgesteld die op eigen initiatief kunnen worden bezocht. Voor groepen is het tevens mogelijk om een gids in te huren die vertelt over de lichtkunstwerken. De kunstwerken op het Marineterrein zijn te bezoeken tussen 17.00 en 22.00 uur.

Gratis toegang

Het Amsterdam Light Festival is gratis te bezoeken, je kunt bijvoorbeeld zonder ticket de Illuminade looproute volgen. Wanneer je echter een gids huurt zal je hier uiteraard wel voor moeten betalen. Ook wanneer je de Water Colors vaarroute met een rondvaartboot aflegt zal er een kaartje gekocht moeten worden. Tenslotte worden er voor sommige onderdelen entree geheven, maar het Amsterdam Light Festival behoudt wel het vrije en gratis karakter.

Bezoeken Amsterdam Light Festival

Het evenement speelt zich af in de binnenstad van Amsterdam en iedereen die weleens in Amsterdam komt weet dat de binnenstad vooral goed met de trein te bereiken is. Als je uitstapt op het treinstation Amsterdam Centraal ben je niet ver van de locaties verwijderd. Het startpunt van Water Colors is dan ook bij Amsterdam Centraal. Het startpunt van de Illuminade wandelroute is te vinden bij Het Festivalhart aan de Amstel 3. Dit is ongeveer twintig minuten lopen vanaf het treinstation. Eventueel kan de tram of metro worden genomen om de loopafstand te overbruggen. Tenslotte is ook het boeken van een hotelkamer een goede optie, vooral wanneer je langer dan een dag Amsterdam wilt bezoeken: