Bevrijdingsdag
Wat is Bevrijdingsdag en is iedereen vrij?
Last update: 27-01-2020
Ieder jaar vieren we op 5 mei onze vrijheid tijdens Bevrijdingsdag. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er op deze dag een einde kwam aan de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers capituleerden namelijk op 4 mei 1945, waarna op 5 mei de uitwerking van de capitulatie werd besproken in Hotel de Wereld in Wageningen. Maar Bevrijdingsdag is niet alleen een dag van feest, het is ook een dag van bezinning en symboliek.
2 dagen herdenking
Bevrijdingsdag op 5 mei is onlosmakelijk verbonden met de Dodenherdenking op 4 mei. Deze twee dagen staan bol van de symboliek, herdenking en uiteindelijk ook feest in de vorm van het vieren van onze vrijheid. Ook staan we stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, want miljoenen mensen over de hele wereld leven op dit moment nog steeds in onvrijheid.
Nationale feestdag
In de eerste decennia na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd Bevrijdingsdag nog om de vijf jaar gevierd. In het jaar 1990 werd 5 mei echter als nationale feestdag uitgeroepen, waarna de viering dus jaarlijks terugkeerde.
Vrije dag?
Helaas is 5 mei geen automatische vrije dag. Werknemers en werkgevers moeten hier samen een regeling over treffen en dit bijvoorbeeld vastleggen in de cao. Als er geen cao is beslist de werkgever of het personeel wel of geen vrij krijgt. Veel overheden zijn op 5 mei standaard vrij.
Bevrijdingsfestivals
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is de organisatie die de herdenking op 4 mei en de festiviteiten op 5 mei vorm geeft. Dit comité is dan ook mede organisator van de veertien Bevrijdingsfestivals welke in heel Nederland plaatsvinden.