Black Friday

Vrijdag 27 november 2020

Last update: 19-02-2020

Ieder jaar is de dag na Thanksgiving Day in de Verenigde Staten een belangrijke dag om te shoppen, dan vindt namelijk Black Friday plaats. Op Black Friday wordt er door winkeliers geadverteerd met speciale aanbiedingen en grote kortingen. Ook in Nederland en België wordt Black Friday steeds meer gevierd en er zijn steeds meer kortingsacties op Black Friday. Maar wanneer vindt Black Friday plaats en waarom? Op welke datum valt Black Friday in 2020?

Black Friday 2020

In het jaar 2020 vindt Black Friday plaats op vrijdag 27 november 2020. De meeste kortingen ontvang je op deze datum. Er zijn winkelketens die meerdere dagen lang Black Friday aanbiedingen hebben, bijvoorbeeld het hele weekend. Onderstaand zijn de kortingsacties van enkele bekende winkel- en modeketens tijdens Black Friday te vinden:

Wat is Black Friday?

Black Friday is een Amerikaans fenomeen en de benaming voor de dag na Thanksgiving Day wanneer heel veel Amerikanen een dag vrij hebben. Vanwege de naderende Kerstdagen is Black Friday de officieuze aftrap van de periode dat mensen inkopen gaan doen voor de feestdagen. Om deze belangrijke periode kracht bij te zetten geven winkeliers op Black Friday flinke kortingen op hun assortiment. Ook hebben de winkels extra lange openingstijden, sommige winkels openen al om drie uur ’s nachts de deuren. Er staan vaak lange rijen buiten de deur te wachten om optimaal te kunnen profiteren van de enorme kortingsacties.

Nederland en België

In Nederland en België is Black Friday nog niet overall ingeburgerd, maar dit gaat snel veranderen. Steeds meer winkelketens doen mee en organiseren speciale Black Friday kortingsacties. Sommige Nederlandse en Belgische winkels doen dit onder de naam ‘Zwarte Vrijdag’. Waar er enkele jaren geleden nog maar een handjevol winkeliers acties organiseerden is dit aantal exponentieel aan het groeien. Dit is natuurlijk niet zo vreemd, want in potentie betekent Black Friday een extra omzetstijging van tientallen miljoenen euro’s, vooral omdat Sinterklaas vlak voor de deur staat.

Winkels en online

Black Friday wordt meer en meer een evenement dat bijzonder is om mee te maken, vooral nu steeds meer winkelketens (zeer) ruime openingstijden gaan hanteren. Maar ook als je geen tijd of zin heb om een winkel te bezoeken kan je profiteren van de hoge kortingen. Online wordt Black Friday ook steeds groter en steeds meer webwinkels hebben Black Friday Deals. En anders kan je nog altijd wachten op Cyber Monday, de kortingsdag voor webwinkels die de maandag na Black Friday wordt georganiseerd.

Kortingen

De kortingen tijdens Black Friday kunnen oplopen tot maar liefst 70%. Deze kortingspercentages kennen we natuurlijk van de zomersale en wintersale in de modebranche. Maar tijdens Black Friday zijn het vooral andere branches die flinke kortingen uitdelen. Denk bijvoorbeeld aan elektronica zoals telefoons, televisies, laptops, tablets, enzovoorts. Ben je van plan om iemand een cadeau te geven tijdens Sinterklaas of Kerstmis? Het is absoluut verstandig om dan de speciale Black Friday Deals in de gaten te houden. Deelnemende winkels adverteren vaak met de benaming Black Friday Deals om aan te geven dat de bijzonder hoge korting alleen geldig is tijdens Black Friday.

Datum komende jaren

Omdat ieder jaar weer Black Friday valt op de dag na Thanksgiving Day is nu al te bepalen welke datums Black Friday zal plaatsvinden de komende jaren:

  • 26 november 2021
  • 25 november 2022