Blue Monday

Last update: 03-03-2020

De dure feestdagen zijn achter de rug, het weer is dramatisch, de lente is nog mijlenver weg en je hebt je salaris nog niet uitbetaald gekregen. Alle ingrediënten om jezelf behoorlijk miserabel te voelen. Dit verschijnsel heeft een naam gekregen, iedere maandag in de op een na laatste of laatste volle week van januari is het namelijk Blue Monday. Voorwaarde is wel dat de uitbetaling van het salaris nog niet heeft plaatsgevonden. De dag Blue Monday is zelfs verkozen tot meest deprimerende dag van het hele jaar. Kom alles te weten over Blue Monday zoals op welke datum het valt in 2021 en wat de beste tips zijn om Blue Monday door te komen.

Blue Monday oorsprong

De psycholoog Cliff Arnall is de geestelijk vader van de term Blue Monday. De term komt voort om de meest deprimerende dag van het jaar te benoemen. Volgens een ‘wetenschappelijke formule’ is dit in de praktijk telkens de maandag in de op een na laatste of laatste volle week van de maand januari, afhankelijk van onder andere de uitbetaling van het salaris. Op deze dag is de kans het grootst dat een persoon zich verdrietig, treurig, weemoedig en neerslachtig voelt. Overigens krijg Cliff Arnall ook volop kritiek op zijn bewering en zou zijn formule rammelen.

Verklaring

Maar waarom is Blue Monday dan de meest deprimerende dag van het jaar? Uiteraard is gekozen voor een maandag omdat dat het begin van de werkweek is, maar waarom dan precies deze maandag? De redenen zijn heel logisch, want eind januari hebben de meeste mensen hun goede voornemens alweer laten varen, de gezelligheid van de decembermaand is voorbij, het is buiten koud en donker, de lente en zomer laten nog wel even op zich wachten en je wacht op je salaris dat je nog niet hebt ontvangen.

Blue Monday 2021

In 2021 valt Blue Monday op maandag 18 januari. Een overzicht van alle datums de komende jaren:

  • Maandag 18 januari 2021 (soms wordt ook wel 25 januari aangehouden, maar omdat dan al de uitbetaling van het salaris heeft plaatsgevonden is deze datum niet correct).
  • Maandag 17 januari 2022
  • Maandag 16 januari 2023

Tips

Natuurlijk hoeft Blue Monday niet te betekenen dat je echt een depressief gevoel zult hebben, maar mocht het wel het geval zijn dan betekent dit niet dat je er niks aan kunt doen. Ga Blue Monday te lijf en zorg dat het positieve gevoel weer overwint. Plan bijvoorbeeld je zomervakantie, ga eens lekker uiteten, maak een mooie winterwandeling of zet een lachfilm op. Of doe gewoon datgene wat je altijd het allerliefste doet.