Dag van de Arbeid: 1 mei 2020

De Dag van de Arbeid is een wereldwijd gevierde feestdag, uitgegroeid vanuit de communistische en socialistische arbeidersbeweging. In de meeste landen is het zelfs een officiële feestdag en krijgt iedereen een vrije dag. Overigens is de Dag van de Arbeid in Nederland geen officiële feestdag. Kom alles te weten over de Dag van de Arbeid 2020 de geschiedenis en de dagen dat de feestdag plaatsvindt de komende jaren.

Dag van de Arbeid 2020

De Dag van de Arbeid is zoals de naam al aangeeft een dag voor de arbeider. Dankzij de arbeidersbewegingen kennen we nu een achturige werkdag. Het lied ‘De Internationale’ is het lijflied van deze dag en wordt over de hele wereld gedraaid. In Nederland is de Dag van de Arbeid geen officiële feestdag, maar toch worden er activiteiten georganiseerd en genieten sommige beroepsgroepen zoals bepaalde ambtenaren, vakbondsmensen, beurshandelaren, enzovoorts wel van een vrije dag. De eerstvolgende editie van de Dag van de Arbeid vindt plaats op vrijdag 1 mei 2020.

Geschiedenis

De Dag van de Arbeid is ooit ontstaan als herdenking aan demonstraties van stakende werknemers in Chicago.  In 1888 werd een staking op een zeer bloedige wijze aangepakt. Toen de achturige werkweek in werking trad is 1 mei als datum geformaliseerd.

Komende jaren

De komende jaren vindt de Dag van de Arbeid plaats op de volgende datums:

  • Zaterdag 1 mei 2021
  • Zondag 1 mei 2022
  • Maandag 1 mei 2023