Dag van de Leraar

Last update: 31-03-2019

De internationale Dag van de Leraar oftewel World Teachers’ Day, wordt ieder jaar in oktober gevierd. Op de Dag van de Leraar worden er diverse activiteiten georganiseerd om de leraar mee in het zonnetje te zetten om het belang van de dames en heren die iedere dag weer de kinderen wijzer maken. Kom meer te weten over de Dag van de Leraar 2019 zoals de datum en dag, activiteiten en verkiezingen en de herkomst van de feestdag.

Dag van de Leraar - algemeen

Iedere dag weer zetten tienduizenden leraren zich in voor het geven van goede educatie aan onze kinderen. Of dit nu op de basisschool, voortgezet onderwijs of vervolgstudie is; de leraren voeren een belangrijk beroep uit. Omdat leraren en leraressen het verdienen om eens in het zonnetje te worden gezet is er de Dag van de Leraar. De Dag van de Leraar wordt ieder jaar op 5 oktober georganiseerd. Wanneer 5 oktober in het weekend valt wordt de viering meestal verplaatst naar de maandag erna zodat de scholen geopend zijn.

Leraar van het Jaar

Een bijzondere terugkerende activiteit tijdens de Dag van de Leraar is de verkiezing tot Leraar van het Jaar. Leraren, de schoolleiding, ouders en natuurlijk scholieren mogen hun favoriete leraar opgeven. Tijdens de Dag van de Leraar wordt dan de Leraar van het Jaar verkozen. Er wordt vooral gezocht naar leraren die uitblinken qua inspireren, overtuigen, positiviteit, vakmanschap, enzovoorts.

Datum 2018 en verder

De volgende editie van de Dag van de Leraar vindt plaats op maandag 7 oktober 2019. De jaren erna valt de Dag van de Leraar op:

  • Maandag 7 oktober 2019 
  • Maandag 5 oktober 2020
  • Dinsdag 5 oktober 2021
  • Woensdag 5 oktober 2022

Internationale feestdag

De Dag van de Leraar is niet alleen in Nederland een feestdag voor leraren. In landen over de hele wereld wordt er stilgestaan bij het belang van leraren, leraressen en onderwijs in het algemeen. De internationale naam van deze dag is World Teachers’ Day.