Belastingteruggave 2020: wanneer uitbetaling belasting?

Last update: 27-01-2020

Iedereen moet ieder jaar zijn of haar aangifte inkomstenbelasting indienen. Dit kan in de periode van 1 maart tot en met 30 april 2020. Mogelijk krijg je geld terug van de belasting omdat je teveel belasting hebt betaald gedurende het jaar. Maar wanneer krijg je deze belastingteruggave terug? En op welke datum staat het geld van de belasting op je rekening? Kom meer te weten over de belastingteruggave 2020. 

Belastingteruggave

Belastingteruggave, ook wel bekend als belastingteruggaaf, is het geldbedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst na het indienen van je opgaaf van de inkomstenbelasting. Je krijgt geld van de belasting terug als je gedurende het kalenderjaar ervoor teveel belasting hebt betaald. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je je hypotheekrenteaftrek niet maandelijks hebt laten uitbetalen, maar dit dus ineens wilt laten uitkeren. Voor veel mensen is de belastingteruggave een financiële meevaller die ook nog eens op een gunstig moment komt, namelijk nog voor de zomervakantie.

Aangifte inkomstenbelasting

Of je geld terugkrijgt (of moet betalen) wordt bepaald aan de hand van de aangifte van de inkomstenbelasting. Deze kan je ieder jaar indienen na 1 maart. De aangifte inkomstenbelasting moet voor 1 mei zijn ingediend, oftewel uiterlijk op 30 april. Zodra de aangifte inkomstenbelasting is ingediend ontvang je een aanslag waarin is aangegeven hoeveel geld je terugkrijgt of moet betalen.

Datum aanslag

Het is verstandig om niet te wachten tot eind april om je aangifte te doen. Wie namelijk voor 1 april zijn of haar aangifte inkomstenbelasting doet, krijgt namelijk uiterlijk 1 juli de aanslag binnen. Mensen die na 1 april hun aangifte doen kunnen de aanslag binnen drie maanden na de aangiftedatum hun aanslag verwachten. Overigens kan het tot 3 jaar duren voordat je pas een definitieve aanslag krijgt.

Wanneer belastingteruggave

Als je geld terugkrijgt van de belasting kan je deze belastingteruggave verwachten binnen een week na het ontvangen van de aanslag. Bij het voorbeeld waarbij je voor 1 april je aangifte inkomstenbelasting indient betekent het dat je dus voor 1 juli je aanslag ontvangt en dus uiterlijk begin juli de belastingteruggave op je rekening hebt staan. Hiermee heb je dan direct geld om in de zomerperiode een eventuele vakantie te betalen. Voor veel mensen is de belastingteruggave dan ook een welkome financiële meevaller tijdens de dure zomermaanden.

Sneller geld terug krijgen

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om de belastingteruggave versneld te ontvangen. Dit is helaas niet het geval. De beste manier om het geld zo spoedig mogelijk op je rekening te hebben is door direct na 1 maart 2018 de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Dan is de kans het grootst dat je op korte termijn wordt behandeld.

Uitstel

Wanneer het niet mogelijk is om bijtijds je aangifte inkomstenbelasting in te dienen is het mogelijk om uitstel aan te vragen. Dit betekent natuurlijk ook dat je pas op een later moment je aanslag en de eventuele belastingteruggave zult ontvangen.