Dierendag: 4 oktober 2019

Last update: 14-12-2017

Dierendag is de dag dat we alle dieren in het zonnetje zetten en ze extra aandacht schenken. Ook dieren hebben immers recht op liefde en bescherming. Kom meer te weten over het fenomeen Dierendag en op welke datum en dag het in 2019 en de komende jaren valt. Ook is er informatie opgenomen over de herkomst van Dierendag.

Dierendag 2019

De meeste mensen zorgen alle dagen van het jaar zeer goed voor hun huisdieren, maar als er één dag uitspringt in het jaar dan is het wel dierendag. Op Dierendag staan we stil bij het feit dat alle dieren bescherming en liefde nodig hebben. Dieren worden op deze dag dan ook extra verwend met wat lekkernijen of aandacht. Voor dierenspeciaalzaken is Dierendag misschien wel de belangrijkste dag van het jaar. Dierendag vindt plaats op vrijdag 4 oktober 2019.

Herkomst

Dierendag valt ieder jaar op 4 oktober. Dit heeft te maken met het feit dat op die dag ook de feestdag van Franciscus van Assisi is. Deze man gaf altijd veel om zwervers en arme mensen, maar ook flora en fauna. Doordat hij zoveel gaf om dieren is in 1929 besloten om 4 oktober uit te roepen tot Werelddierendag, oftewel Dierendag.

Activisme

Dierendag wordt ook aangegrepen om de rechten van dieren aan de kaak te stellen. Dierenactivisten protesteren bijvoorbeeld tegen het fokken en slachten van dieren.

Datum

De eerstvolgende dierendag valt op vrijdag 4 oktober 2019. De komende edities vallen op de volgende dagen:

  • Vrijdag 4 oktober 2019
  • Zondag 4 oktober 2020
  • Maandag 4 oktober 2021
  • Dinsdag 4 oktober 2022