Egmond-Pier-Egmond

Last minute: 05-12-2019

De bekendste winterklassieker op fietsgebied is de mountainbike strandrace Egmond-Pier-Egmond. De afstand is dan wel maar 36 kilometer, maar gaat over zeer zwaar terrein. Ook het feit dat het begin januari slecht weer kan zijn zorgt voor extra zware omstandigheden. Toch wagen jaarlijks 4000 fietsers en mountainbikers zich aan de strandrace Egmond-Pier-Egmond. Iedereen kan deelnemen aan Egmond-Pier-Egmond of misschien wil je het evenement wel bezoeken om deelnemers aan te moedigen? Onderstaand lees je alles Egmond-Pier-Egmond 2020 waaronder informatie over de afstand en route, programma, inschrijven en bereikbaarheid.

Egmond-Pier-Egmond 2020

Het levert ieder jaar weer prachtige beelden op wanneer duizenden fietsers en mountainbikers langs de kust van de Noordzee razen. Het mulle zand, de lage temperaturen en de gure wind maken Egmond-Pier-Egmond een zeer zware mountainbikerace. Naast de vele duizenden recreatieve rijders doen er ook ieder jaar weer professionele wielrenners mee om de prijzen. Egmond-Pier-Egmond is de bekendste en meest aansprekende strandrace van Nederland. De volgende editie van Egmond-Pier-Egmond staat op het programma op zaterdag 11 januari 2020.

Wedstrijden

Er worden tijdens Egmond-Pier-Egmond wedstrijden verreden binnen verschillende disciplines. Zo is er de race voor mannen en vrouwen (met of zonder licentie / lidmaatschap), prominente mannen en vrouwen, businessrace, cyclosportieven en jeugdraces. 

Route en programma

Egmond-Pier-Egmond start in Egmond aan Zee op de Boulevard Noord. De strandrace van de mannen en vrouwen begint om 10.30 uur (starttijd), het startvak is geopend vanaf 9.30 uur. Vanaf het boulevard gaat de strandrace richting het strand. Vervolgens wordt 17 kilometer lang de kustlijn gevolgd tot aan het keerpunt bij de Noordpier van Velsen-Noord. De terugweg is niet identiek maar volgt een parcours met meer hindernissen. De fietsers krijgen te maken met duinen, beklimmingen, trappen, mul zand, enzovoorts. Na 38 kilometer is de finishlijn weer getrokken op de Boulevard van Egmond aan Zee. Deelnemers hebben drie uur de tijd om het parcours af te leggen. De races van andere disciplines beginnen vaak na de hoofdrace.

Inschrijven Egmond-Pier-Egmond

Iedere editie kunnen er maximaal 4.000 mountainbikers deelnemen aan Egmond-Pier-Egmond. Om niet mis te grijpen is het dus verstandig om jezelf bijtijds in te schrijven. De inschrijftermijn verloopt overigens begin december, maar indien de limiet is bereikt al eerder. De kosten om deel te nemen bedragen € 23,-. Wanneer je licentiehouder bij de KNWU, NTB lid of ledenkaarthouder bent betaal je het gereduceerde tarief van € 21,- per persoon. De businessrace kost € 453,75 voor het eerste team en € 332,75 voor het tweede team.

Bezoekers en toeschouwers

De start- en finishplaats aan de boulevard van Egmond aan Zee is een zeer geschikte plek om te supporteren. Hier hangt ook een groot scherm zodat je niks van de race hoeft te missen. Verder kan overal langs de route worden gesupporterd, bijvoorbeeld op het strand of bij het keerpunt. De dorpen die aan de route van Egmond-Pier-Egmond liggen zijn bereikbaar per auto en per openbaar vervoer. De auto kan je bijvoorbeeld parkeren op het parkeerterrein in Egmond Zuid (Egmonderstraatweg). De gemeenten Heiloo, Castricum en Heemskerk beschikken over treinstations waarvandaan het niet heel ver meer is naar de route (via buslijnen). Veel bezoekers plakken aan hun bezoek aan Egmond aan Zee enkele dagen vakantie en boeken een hotelkamer: