Home » Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival

Last update: 21-02-2019

Omdat Portugal de laatste editie van het Eurovisie Songfestival won, vindt in 2019 het muziekspektakel plaats in de Portugese hoofdstad Lissabon. Bijna vijftig landen strijden om de prestigieuze eindwinst van het Eurovisie Songfestival. Ook Nederland doet mee aan het Songfestival en in een later stadium zal worden bepaald wie een gooi gaat doen naar een van de hoogste muziekprijzen ter wereld. Kom alles te weten over het Eurovisie Songfestival 2019 zoals de datums van de halve finales en finale, de puntentelling en de locatie waar het spektakel plaatsvindt. 

Eurovisie Songfestival 2019

Het Eurovisie Songfestival is een muzikale wedstrijd waaraan bijna 50 Europese landen deelnemen. Middels het behalen van punten wordt bepaald welke landen er naar de finale mogen en uiteindelijk welk land het Eurovisie Songfestival wint. Dankzij het Eurovisie Songfestival is al menig artiest wereldwijd doorgebroken en ieder jaar weer zijn er meerdere muzikale pareltjes te horen. Het Eurovisie Songfestival is bovenal een enorm spektakel waar uiterlijk vertoon, show en choreografie een grote rol spelen. De volgende editie van het Eurovisie Songfestival vindt plaats op 14, 16 en 18 mei 2019.

Locatie

Ieder jaar mag de meest recente winnaar het daaropvolgende Eurovisiesongfestival organiseren. In 2019 zal Israël het festival organiseren. De locatie waar het wordt gehouden is de Tel Aviv Convention Centre in Tel Aviv. Het Tel Aviv Convention Centre heeft een capaciteit van een kleine 10.000 bezoekers.

Datum en tijden

Zoals gebruikelijk betwisten de deelnemers elkaar eerst tijdens twee halve finales, waarna de beste 26 landen zich plaatsen voor de finale. Dit zijn de gastheer, de grote landen Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland en van elke halve finale de tien beste landen. De datums van de halve finales en finale zijn:

  • Eerste halve finale: dinsdag 14 mei 2019
  • Tweede halve finale: donderdag 16 mei 2019
  • Finale: zaterdag 18 mei 2019

Puntentelling

Tijdens het Eurovisie Songfestival worden er zowel punten verdeeld door de vakjury (50%) als door het volk via televoting (50%). Uiteindelijk mag ieder deelnemend land twee keer punten toekennen aan tien landen. De puntenverdeling is als volgt: 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt.

Vertegenwoordiging Nederland

Ieder jaar vertegenwoordigt een andere artiest Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival. In het verleden leverde dit vier maal de eindwinst op. In 2018 werd Waylon gekozen om de Nederlandse eer te vertegenwoordigen. De deelnemer in 2019 namens Nederland is tot op heden nog niet bekend.