Eurovisie Songfestival

Last update: 07-02-2020

Omdat Nederland de laatste editie van het Eurovisie Songfestival won, vindt in 2020 het muziekspektakel plaats in de Nederlandse stad Rotterdam. Bijna vijftig landen strijden om de prestigieuze eindwinst van het Eurovisie Songfestival. Natuurlijk doet Nederland ook zelf aan het Songfestival en in een later stadium zal worden bepaald wie een gooi gaat doen naar een van de hoogste muziekprijzen ter wereld. Kom alles te weten over het Eurovisie Songfestival 2020 zoals de datums van de halve finales en finale, de puntentelling en de locatie waar het spektakel plaatsvindt. 

Eurovisie Songfestival 2020

Het Eurovisie Songfestival is een muzikale wedstrijd waaraan bijna 50 Europese landen deelnemen. Middels het behalen van punten wordt bepaald welke landen er naar de finale mogen en uiteindelijk welk land het Eurovisie Songfestival wint. Dankzij het Eurovisie Songfestival is al menig artiest wereldwijd doorgebroken en ieder jaar weer zijn er meerdere muzikale pareltjes te horen. Het Eurovisie Songfestival is bovenal een enorm spektakel waar uiterlijk vertoon, show en choreografie een grote rol spelen. De volgende editie van het Eurovisie Songfestival vindt plaats op 12, 14 en 16 mei 2020.

Locatie

Ieder jaar mag de meest recente winnaar het daaropvolgende Eurovisiesongfestival organiseren. In 2020 zal ons eigen land het festival organiseren. De locatie waar het wordt gehouden is Ahoy in Rotterdam. Rotterdam Ahoy heeft een capaciteit van ruim 16 duizend bezoekers.

Datum en tijden

Zoals gebruikelijk betwisten de deelnemers elkaar eerst tijdens twee halve finales, waarna de beste 26 landen zich plaatsen voor de finale. Dit zijn de gastheer, de grote landen Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland en van elke halve finale de tien beste landen. De datums van de halve finales en finale zijn:

  • Eerste halve finale: dinsdag 12 mei 2020
  • Tweede halve finale: donderdag 14 mei 2020
  • Finale: zaterdag 16 mei 2020

Puntentelling

Tijdens het Eurovisie Songfestival worden er zowel punten verdeeld door de vakjury (50%) als door het volk via televoting (50%). Uiteindelijk mag ieder deelnemend land twee keer punten toekennen aan tien landen. De puntenverdeling is als volgt: 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt.

Vertegenwoordiging Nederland

Ieder jaar vertegenwoordigt een andere artiest Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival. In het verleden leverde dit vier maal de eindwinst op. In 2018 werd Waylon gekozen om de Nederlandse eer te vertegenwoordigen. De deelnemer in 2019 namens Nederland was Duncan Laurence, die het festival dus wist te winnen. De deelnemer voor 2020 is Jeangu Macrooy.