Festiviteiten tijdens Canada Day

Op 1 juli wordt in Canada de onafhankelijkheid gevierd. Deze nationale feestdag wordt Canada Day genoemd. Overal in het land worden shows en optochten gehouden. Wil je deze festiviteiten zelf een keer meemaken? Vraag dan alvast een eTA Canada aan.

Bron: Unsplash

Geschiedenis van de feestdag

Tijdens Canada Day,  wordt het aannemen van de Canadese Confederatie herdacht. Voor 1867 bestond het huidige Canada uit verschillende Britse en Franse koloniën. Op 1 juli 1867 werd de British North America Act – tegenwoordig ook Constitution Act genoemd – aangenomen. Met deze wet werden de vier koloniën Upper Canada, Lower Canada, Nova Scotia en New Brunswick verenigd tot het dominion Canada binnen het Britse rijk. De provincies Newfoudnland and Prince Edward Island traden later toe tot de federatie.

 

In 1879 werd 1 juli tot feestdag benoemd. In die tijd waren er echter nog nauwelijks festiviteiten en werd de feestdag alleen in enkele regio’s op kleine schaal gevierd. Pas sinds 1917 worden er grotere vieringen gehouden op 1 juli en in de loop der jaren werden de festiviteiten steeds verder uitgebreid.

Canada Day, Fête du Canada of Dominion Day?

Er zijn verschillende namen voor de feestdag in omloop. Tot 1962 werd de feestdag Dominion Day genoemd. In 1946 werd een wetsvoorstel ingediend om de naam aan te passen naar Canada Day, maar dit wetsvoorstel werd niet door de senaat aangenomen. In het begin van de jaren tachtig verwezen steeds meer Canadezen naar de feestdag als Canada Day, onder andere omdat deze benaming zich beter liet vertalen naar het Franse Fête du Canada. Er waren echter ook veel critici, die wilden vasthouden aan de oorspronkelijke naam Dominion Day en de nieuwe naam als een verloochening van de geschiedenis beschouwden. In 1982, het jaar waarin Canada volledig onafhankelijk werd, werd de naam officieel aangepast naar Canada Day.

Canada Day Festival in Ottawa

Tijdens Canada Day worden door het hele land activiteiten georganiseerd, waaronder vuurwerkshows, festivals, parades, concerten, barbecues. Hoe de feestdag gevierd wordt verschilt sterk tussen de regio’s in Canada. De belangrijkste ceremonies vinden in de hoofdstad Ottawa plaats. Er worden toespraken gehouden door de gouverneur en de minister-president van Canada en de koninklijke familie is tijdens Canada Day vaak in Ottawa aanwezig. Ook de Britse koninklijke familie heeft al meerdere malen een bezoek gebracht aan Ottawa tijdens Canada Day.

Neem 1 juli 2022 deel aan het grootste Canada Day festival van het land in de hoofdstad van Canada, Ottawa. Tijdens dit epische festival vind je overal live entertainment, gezinsactiviteiten en een spectaculair vuurwerk – en dat alles gratis. Sluit je aan bij de massa's in rood en wit geklede Canadezen en bezoekers die feestvieren in de straten van Ottawa die voor deze gelegenheid voor het verkeer zijn afgesloten. Op de officiële locaties in zowel Ottawa als Gatineau wordt een gevarieerd programma aangeboden, met interactieve activiteiten, optredens van hoogwaardigheidsbekleders en speciale gasten, live optredens van Canadese topmuzikanten en opkomende muzikanten, en een ongelooflijke vuurwerkshow (als het weer het toelaat).

eTA of visum voor Canada aanvragen

Wie de festiviteiten tijdens Canada Day graag een keer zelf wil meemaken, moet 1 juli in zijn agenda vrijhouden. Houd er bij het plannen van een reis naar Canada bovendien rekening mee, dat een eTA of een visum noodzakelijk is. Hier lees je welke voorwaarden voorwaarden voor het reizen met een eTA Canada gelden. Het eTA Canada is vanaf het moment van toekenning vijf jaar geldig, dus je kunt nu alvast je eTA aanvragen om in juli 2022 bij de festivals van Canada Day aanwezig te kunnen zien. Houd er wel rekening mee dat je op het moment van je reis nog steeds hetzelfde paspoort als waarmee je de eTA-aanvraag indient in gebruik moet hebben, aangezien deze reistoestemming elektronisch aan je paspoort gekoppeld wordt.