Grachtenfestival Amsterdam

Last update: 07-02-2020

Gedurende het Grachtenfestival, dat plaatsvindt in Amsterdam, staat de hoofdstad in het teken van klassieke muziek. Het doel van het evenement is om een zeer breed publiek te laten genieten van klassieke muziek, hiervoor worden een groot aantal locaties omgetoverd tot een soort van concertzaal. Bijna 60.000 mensen uit binnen- en buitenland bezoeken het klassieke festival. Kom alles te weten over het Grachtenfestival van Amsterdam in 2020 zoals het programma, de locaties en concerten, tickets en kaartverkoop, bereikbaarheid en natuurlijk het Prinsengrachtconcert. 

Grachtenfestival 2020

Dat het Grachtenfestival van Amsterdam slaagt in haar opzet om zoveel mogelijk publiek kennis te laten maken met klassieke muziek blijkt wel uit de bezoekersaantallen. Ieder jaar weer bezoeken ruim zestigduizend mensen uit binnen- en buitenland de concerten die grotendeels in de openbare ruimte plaatsvinden. Behalve topmuzikanten en -orkesten wordt er ook volop de kans geboden aan jonge talenten om hun kunsten te etaleren aan het publiek. Het tiendaagse festival is zelfs het grootste festival van Nederland wanneer het aankomt op klassieke muziek. De eerstvolgende versie van het Grachtenfestival is van vrijdag 7 tot en met zondag 16 augustus 2020.

Junior Grachtenfestival

Speciaal voor de allerjongsten onder ons (12 jaar en jonger) is er het Junior Grachtenfestival. Tijdens dit festival worden er speciale concerten gegeven voor kleine kinderen en zelfs baby's. Ook voor de iets oudere kinderen zijn er concerten en ze kunnen deelnemen aan bijvoorbeeld leuke workshops.

Locaties Grachtenfestival

Grachtenfestival Amsterdam vindt plaats op tal van bijzondere locaties in de stad. Zo zijn er concerten op pleinen, in metrostations, op dakterrassen, in woonkamers, enzovoorts. Het festival speelt zich wel grotendeels af in het gebied tussen de Keizersgracht, de Herengracht, de Prinsengracht, Singel en Nieuwmarkt en omgeving.

Huis, Tuin en Dakterrasconcerten

Wat het Grachtenfestival Amsterdam zo uniek maakt is het feit dat verschillende concerten en optredens gewoon bij particulieren thuis worden georganiseerd. Het is, als je voldoet aan de voorwaarden die worden gesteld, mogelijk om je eigen woning open te stellen voor de organisatie van een concert. Je ontvangt overigens geen vergoeding voor het openstellen van je woning voor een concert.

Programma en tijden

De globale programmatijden voor Grachtenfestival Amsterdam 2020 zijn als volgt:

  • Vrijdag 7 augustus: 21.00 tot 24.00
  • Zaterdag 8 augustus: 11.00 tot 24.00
  • Zondag 9 augustus: 11.00 tot 24.00
  • Maandag 10 augustus: 12.00 tot 24.00
  • Dinsdag 11 augustus: 10.00 tot 24.00
  • Woensdag 12 augustus: 10.00 tot 24.00
  • Donderdag 13 augustus: 11.00 tot 24.00
  • Vrijdag 14 augustus: 8.00 tot 24.00
  • Zaterdag 15 augustus: 11.15 tot 24.00
  • Zondag 16 augustus: 11.00 tot 18.00

Heb je interesse in het programma van het Grachtenfestival of het Junior Grachtenfestival? Het programma wordt ieder jaar ongeveer medio juni bekendgemaakt via de website van het festival. Ook is er een app te downloaden waar je alle relevante bezoekersinformatie in terug kunt vinden. Het programma voor de Huis, Tuin En Keukenconcerten worden zo lang mogelijk geheim gehouden, pas op de dag zelf ontvang je een bericht over de locatie.

Tickets en kaartverkoop

Een flink deel van het programma is gratis te bezoeken, voor sommige onderdelen moeten echter tickets worden gekocht. De kaartverkoop van het Grachtenfestival en het Junior Grachtenfestival start medio juni. Kaarten kunnen worden gekocht op de website van het Grachtenfestival, maar ook bij de Festivalkassa in het Festivalcentrum 't Compagnietheater of via het Uitburo te Amsterdam.

Prinsengrachtconcert

Tijdens het Grachtenfestival vindt ook het Prinsengrachtconcert plaats in Amsterdam. Dit bekende concert vindt plaats ter hoogte van Hotel Pulitzer en wordt geproduceerd door AVROTROS. Het Prinsengrachtconcert maakt geen deel uit van het Grachtenfestival, maar er zijn sterke banden tussen de twee evenementen. Zo verzorgt het Grachtenfestival het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert. Ook is het Prinsengrachtconcert opgenomen in de programmering van het Grachtenfestival. Het Prinsengrachtconcert vindt plaats op zaterdag 22 augustus en begint om 21.30 uur. Het voorprogramma start om 20.00 uur.

Bezoeken Grachtenfestival

Het gros van de activiteiten vindt plaats in de Amsterdamse binnenstad. Bezoekers uit de stad kunnen dan ook het best de fiets, bus, tram of metro nemen om de locaties te bezoeken. Bezoekers van buiten de stad kunnen met de trein tot in de binnenstad komen. Natuurlijk is een bezoek met de auto ook mogelijk, maar bijna overal geldt betaald parkeren en het kan behoorlijk druk zijn op de weg. Misschien is de optie een hotelkamer te boeken ook een goed alternatief: