Halve Marathon Egmond

Last update: 18-07-2019

De Halve Marathon van Egmond is één van de bekendste hardloopwedstrijden van Nederland en vindt traditioneel plaats op de tweede zondag van januari. Tussen de 15.000 en 20.000 lopers nemen ieder jaar deel aan deze hardloopwedstrijd door de duinen en over het strand. De Halve Marathon van Egmond kan vanwege de datum midden in de winter soms gekenmerkt worden door zeer slecht weer, maar des te groter de uitdaging. Wil je ook deelnemen aan het evenement Halve Marathon Egmond? Alles over Halve Marathon Egmond 2020 inclusief loopafstanden, route, programma, inschrijven en bereikbaarheid is onderstaand samengevat.

Halve Marathon Egmond 2020

Iedereen kent de beelden van televisie; duizenden lopers over het strand in het eerste deel van de Halve Marathon van Egmond. Via de duinen trekken ze vervolgens weer noordwaarts richting finish. Wat dit hardloopevenement zo bijzonder maakt is uiteraard de prachtige setting in de natuur met de woeste Noordzee op de achtergrond. Ook het feit dat de Halve Marathon van Egmond in januari op de agenda staat betekent dat het soms zeer koud kan zijn. Behalve de afstand moet je ook zeker bekwaam zijn de elementen te overwinnen. Als loper voel je je één met de natuur en dankzij de grote support langs de route wordt je extra gesterkt de elementen te trotseren. De volgende editie van Halve Marathon Egmond staat gepland op zondag 12 januari 2020.

Loopafstanden

Er staan verschillende loopafstanden op het programma. Er kan gekozen worden voor:

  • Halve Marathon (21,1 kilometer)
  • Kwart Marathon (10,5 kilometer)
  • Businessloop (meerdere afstanden mogelijk in teamverband)
  • Egmond Mini Marathon (voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar, afstand 1 kilometer)

Inschrijven Halve Marathon Egmond

Als je wilt deelnemen aan dit hardloopevenement is het nodig om je vooraf in te schrijven. Jezelf inschrijven is mogelijk tot begin december. Er geldt overigens een maximaal aantal deelnemers voor de loopafstanden. Aan de Halve Marathon mogen 13.500 lopers deelnemen en aan de Kwart Marathon 5.000. Voor de Mini Marathon geldt geen limiet. De deelnamekosten bedragen € 25,50 voor de Halve Marathon en € 19,- voor de Kwart Marathon.

Bezoekers en toeschouwers

De start en finish van de hardloopwedstrijd is op de Noordboulevard in Egmond aan Zee. Uiteraard is deze plek dan ook een prima locatie om de lopers aan te moedigen. Een andere goede plek is bij de doorkomst in Castricum aan Zee, vanwaar de lopers het strand verlaten en het duingebied inrennen. Verder is het strand zelf ook een goede positie omdat hier voldoende ruimte is.  Her en der langs de route is er vertier in de vorm van muzikale optredens.

Bereikbaarheid Halve Marathon Egmond

Het dorp Egmond aan Zee is vanaf 8.00 uur ‘s morgens tot 18.00 uur 's avonds afgesloten voor autoverkeer. Wie voor 8.00 uur arriveert kan nog parkeren in Egmond-Zuid. Wel zal je het dorp pas kunnen verlaten na 20.00 uur. Als je na 8.00 uur met de auto komt kan je je auto parkeren op de parkeerplaatsen aan de Terbochlaan 200 of Robonsbosweg 1 te Alkmaar of aan de Heerenweg 153, Stationsweg 90a en De Omloop 11 te Heiloo. De organisatie heeft pendelbussen ingezet waarmee je naar de startplek wordt gereden. Er rijden ook pendelbussen van en naar het NS treinstation van Heiloo. 

Overnachten

Om gedoe met parkeren en/of pendelbussen te voorkomen kiezen ook veel lopers en toeschouwers ervoor om te overnachten in Egmond aan Zee. Het toeristische dorp beschikt over verschillende voordelige hotels waar het prima toeven is. Vanwege het toeristische karakter van Egmond aan Zee is er genoeg te beleven om zelfs meerdere dagen er te blijven.