Wanneer begint de herfst?

Last update: 18-03-2020

Het derde seizoen van het jaar is de herfst, tenminste wanneer we het hebben over het noordelijk halfrond. De herfst is het seizoen dat de overgang vormt van de warme zomer naar de koude winter. Mede hierdoor zorgt de herfst bij een aanzienlijk aantal mensen voor deprimerende gevoelens. Toch zijn de temperaturen en het weer vaak nog prima tijdens de herfst, denk ook aan het fenomeen nazomer. Kom te weten op welke datum de astrologische en astronomische herfst beginnen in 2020.

Datum astronomische herfst 2020

Meestal wordt de astronomie gebruikt voor de bepaling van de start van de herfst. Hiervoor wordt het moment genomen dat de zon door het herfstpunt gaat. Op dit moment zijn dag en nacht ongeveer even lang. In het kalenderjaar 2020 zal de astronomische herfst beginnen op 22 september om 15.30 uur. De komende jaren zijn onderstaande momenten de start van de astronomische herfst:

  • 22 september 2020 om 15.30 uur
  • 22 september 2021 om 21.21 uur
  • 23 september 2022 om 03:03 uur
  • 23 september 2023 om 08:50 uur
  • 22 september 2024 om 14:43 uur

Datum meteorologische herfst 2020

Naast de astronomische herfst wordt er ook gesproken over de meteorologische herfst. Zoals de naam al aangeeft wordt er vooral gekeken naar de meteorologische omstandigheden. Het klimaat is op het noordelijk halfrond het meest herfstachtig tijdens de maanden september, oktober en november. Hierdoor begint de meteorologische herfst in 2020 op 1 september en eindigt deze op 30 november. De begin- en einddatum zijn ieder jaar gelijk.

Herfst

De herfst is het getijde dat diverse gewassen geoogst kunnen worden en mede hiervan stamt de naam herfst af. Tijdens de herfst dalen de temperaturen en worden de dagen steeds korter. Door het licht dat steeds minder aanwezig is raken sommige mensen in een depressie. De herfstperiode is ook het moment dat scholen herfstvakantie hebben. De herfstvakantie duurt één week en valt in de maand oktober.

Wintertijd gaat in

Tijdens de herfst wordt het al steeds eerder donker en een factor die daar extra aan bijdraagt is de ingang van de wintertijd. In de maand oktober gaan we namelijk over van de zomertijd naar de wintertijd. Dat betekent dat het in de ochtend een uur vroeger licht wordt en in de avond juist een uur vroeger donker.

Noordelijk en zuidelijk halfrond

De informatie in dit artikel is van toepassing op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond is het klimaat namelijk tegenovergesteld en begint wanneer bij ons de herfst begint juist de lente. Op het zuidelijk halfrond wordt het in deze periode dus steeds warmer en langer licht.