Joop Zoetemelk Classic

Last update: 13-09-2019

Een van de leukste voorjaarsklassiekers voor toerfietsers is de Joop Zoetemelk Classic. De toertocht is uiteraard een ode aan de beste Nederlandse wielrenner ooit: Joop Zoetemelk. De toerklassieker vindt plaats aan het begin van de lente en heeft de start in en om Leiden. De route voert dwars door het prachtige Groene Hart, de streek waar Joop Zoetemelk zelf als jongere renner altijd zijn trainingsrondes reed. Kom alles te weten over de Joop Zoetemelk Classic 2020 zoals datum, parcours en afstanden, inschrijven en deelnamekosten, starttijden en bereikbaarheid.

Joop Zoetemelk Classic 2020

De Joop Zoetemelk Classic is een toertocht met vertrek en finish in het Zuid-Hollandse Leiden. De toertocht voor fietsers is natuurlijk ter ere van de beste Nederlandse wielrenner aller tijden: Joop Zoetemelk, oud winnaar van onder andere de Tour de France en het WK Wielrennen. Ook de meester zelf rijdt mee tijdens de toertocht. Dankzij de vroege plek op de agenda, is de Joop Zoetemelk Classic een van de eerste toertochten van het seizoen. Veel deelnemers kijken er dan ook al maandenlang reikhalzend naar uit. De volgende editie van de Joop Zoetemelk Classic vindt plaats op zaterdag 21 maart 2020.

Parcours en afstanden

De parcoursen zijn de oude routes waar Joop vroeger trainde als junior. Als deelnemer kan je kiezen welke afstand je wilt rijden: 50, 75, 100 of 150 kilometer. Onderweg volg je gewoon de bewegwijzering terwijl je heerlijk rondfietst langs prachtige rivieren, molen, dorpjes en polders in het Groene Hart. Deelnemers krijgen ook een routekaartje mee en onderweg is er een verzorgings- en ravitailleringspost. Hier zijn toiletten en worden sportdrankjes, een krentenbol en een banaan verstrekt. 

Inschrijven

Als je wilt deelnemen aan de Joop Zoetemelk Classic dien je jezelf in te schrijven voor dit evenement. De kosten bedragen € 10 per persoon voor 1 februari 2019 en € 12,50 voor daarna, NTFU leden betalen € 9,50. Groepen van minimaal tien personen betalen € 10,- per deelnemer. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 5.500 deelnemers, dus om verzekerd te zijn van een startplek kan je er beter op tijd bij zijn. De uiterlijke inschrijfdatum voor de Joop Zoetemelk Classic tot enkele dagen voor de start van het evenement.

Starttijden

Vanaf 7.00 uur ’s morgens is de startlocatie van de Joop Zoetemelk Classic geopend. De starttijden zijn als volgt:

  • 150 kilometer: vanaf 7.30 uur
  • 100 kilometer: vanaf 8.30 uur (Joop Zoetemelk zal het startschot verrichten)
  • 75 kilometer: vanaf 9.00 uur
  • 50 kilometer: vanaf 9.30 uur
  • De finishtijd bedraagt uiterlijk 18.00 uur

Bereikbaarheid

De start en finish van de Joop Zoetemelk Classic is gelegen aan de Willem van der Madeweg 1 in Leiden waar de wielerclub LRTV Swift is gehuisvest. Volg de borden en aanwijzingen ter plaatse om te parkeren. Kom je met de fiets in de trein? Je fietst vanaf Leiden Lammeschans in vijf minuten naar de startlocatie. Vanuit Leiden Centraal is het ongeveer 20 minuten fietsen. 

Hotel

Wil je als deelnemer van de Joop Zoetemelk Classic uitgerust aan de start komen of wil je gewoon wat langer van de mooie stad Leiden genieten? Het is dan een goede optie een hotelkamer te boeken, er is volop keuze in en rondom Leiden: