Kerst: 25 en 26 december 2019

Hoewel de dagen kort zijn en het buiten flink koud is, behoort de Kerstperiode tot de meest warme dagen van het jaar. Tijdens Kerst heerst er die familiaire en hartverwarmende sfeer waardoor jong en oud er zo van genieten. Ook branden overal lampjes dankzij kerstbomen en kerstversieringen en worden er massaal kerstinkopen gedaan. Kerst is ieder jaar voor velen het hoogtepunt van het jaar. Kom meer te weten over Kerst 2018 zoals de datum van Eerste en Tweede Kerstdag, welke evenementen en kerstuitjes er bezocht kunnen worden en informatie over Kerstmarkten.

Kerst datum 2019

De kerstperiode begint in Nederland zodra Sinterklaas het land uit is. Gedurende meerdere weken staat het hele land in het teken van de kerstdagen die naderen. Kerst bestaat zelf uit twee dagen, eerste kerstdag op 25 december en tweede kerstdag op 26 december. Onderstaand zijn de datums en weekdagen weergegeven van Kerst 2019 en de jaren erna:

  • Woensdag 25 en donderdag 26 december 2019
  • Vrijdag 25 en zaterdag 26 december 2020
  • Zaterdag 25 en zondag 26 december 2021
  • Zondag 25 en maandag 26 december 2022

Kerst

Kerst wordt ook wel Kerstmis of Kerstfeest genoemd. Het is voor christenen een belangrijke periode vanwege de viering van de geboorte van Jezus Christus. Mede hierdoor is de kerstmis in kerken vaak de best bezochte kerkdienst van het jaar. Kerst is uitgegroeid tot een volksfeest waarbij vooral termen als familie en naastenliefde belangrijk zijn. Tijdens Kerst wordt er samen gegeten, bezonnen en vooruitgekeken. De Kerstperiode kent nog meer specifieke tradities waaronder bijvoorbeeld het opzetten van een kerstboom en kerststal, het bezoeken van kerstmarkten, het versturen van kerstkaarten,  het geven van kerstcadeaus en kerstpakketten, het luisteren naar kerstmuziek en het kijken naar kerstfilms.

Vrije dagen

Eerste en Tweede Kerstdag zijn officiële feestdagen in Nederland. Hierdoor is een groot deel van Nederland vrij. Natuurlijk moeten er wel mensen werken waaronder politie, brandweer, zorgpersoneel, enzovoorts. Voor scholieren maken de kerstdagen onderdeel uit van de Kerstvakantie die twee weken duurt. Indien de Kerstdagen in het weekend vallen hebben de meeste werknemers pech, de dagen worden slechts sporadisch op werkdagen gecompenseerd.

Kerstmarkten

De Kerstperiode staat bol van de leuke evenementen en kerstuitjes. De meest bekende zijn de Kerstmarkten die plaatsvinden in tientallen steden en dorpen in Nederland, België en Duitsland. Kerstmarkten zijn gezellig om te bezoeken en ideaal om alvast wat kerstinkopen te doen. Een overzicht vind je op Kerst: overzicht Kerstmarkten Nederland, België en Duitsland.

Kerstuitjes

Maar er zijn nog tal van andere kerstuitjes die bezocht kunnen worden tijdens Kerst of in de weken rondom. Zo zijn er kerstcircussen, schaatsbanen, kerstshows bij tuincentra, vinden er inzamelingsacties voor goede doelen plaats (denk aan Serious Request), enzovoorts. Een overzicht van interessante kerstuitjes vind je op de pagina Kerst: overzicht kerstuitjes.