Kerstmarkt Valkenburg

Last update: 18-10-2019

De Kerstmarkt van Valkenburg is een bekende kerstmarkt die al vele jaren tienduizenden bezoekers naar het Geulstadje trekt. Eigenlijk is de benaming Kerstmarkt Valkenburg niet helemaal correct, Kerststad Valkenburg dekt de lading beter. De hele stad staat namelijk in het teken van de kerst en op meerdere locaties vinden kerstactiviteiten, waaronder dus kerstmarkten, plaats. Kom meer te weten over Kerstmarkt Valkenburg waaronder informatie over datum, locatie en programma, bereikbaarheid per auto en trein, overnachten in een hotel en de openingstijden.

Kerststad Valkenburg

De Valkenburgse Kerststad is een initiatief waarbij een zevental kerstactiviteiten worden georganiseerd in Valkenburg. Enkele voorbeelden zijn de Kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Maar er is ook Magic Sand, een Christmas Parade, de Route d'Amuse en Santa's Village. Er is dus genoeg te beleven in de donkere dagen rond Kerstmis. Laat je betoveren door de warme sfeer volop twinkelende lampjes, lekker eten en drinken en het fenomeen kerstshoppen gedurende Kerststad Valkenburg 2019 / 2020.

Datum 2019 - 2020

Kerststad Valkenburg duurt van vrijdag 15 november 2019 tot en met zondag 5 januari 2020. Overigens sluiten diverse kerstmarkten al de deuren na 22 december 2019. In het vervolg van het evenement zijn er dan geen kerstmarkten meer te bezoeken (Kerst is immers ook al voorbij), maar nog wel tal van activiteiten te beleven.

© VVV Zuid-Limburg

Bezoeken Kerststad Valkenburg

De stad Valkenburg is prima met de auto te bereiken omdat het aan de autosnelweg A79 is gelegen. In het centrum zijn meerdere parkeergarages en parkeerterreinen te vinden. Ook met de trein is Valkenburg bereikbaar gezien het eigen treinstation. Het treinstation Valkenburg aan de Geul ligt aan het traject Maastricht - Heerlen. Valkenburg is enorm toeristisch en daardoor zijn er ook volop hotelkamers te boeken. Ideaal voor als je meerdere dagen wilt blijven:

Kerstmarkt Gemeentegrot

Wat Kerststad Valkenburg anders maakt dan andere Kerstmarkten is het feit dat de Kerstmarkten ook ondergronds plaatsvinden. Zo ook in de Gemeentegrot die aan de voet van de fameuze Cauberg is gelegen, het adres is Cauberg 4. De Kerstmarkt in de Gemeentegrot is zelfs de oudste en grootste Kerstmarkt van geheel Europa. De Kerstmarkt Gemeentegrot vindt plaats van 15 november tot en met 29 december 2019. Voor € 7,50 kan je deze kerstmarkt bezoeken.

Kerstmarkt Fluweelengrot

De Fluweelengrot is ook ondergronds gelegen en heeft meer dan vijftig winkels en kraampjes te bieden aan de bezoekers. Dit alles in een indrukwekkende grot waar prachtige sculpturen en wandschilderingen zijn te vinden. Ook vind je er de werkplaats van de Kerstman die elke dag tussen 12 en 17 uur te bezoeken is. De Fluweelengrot vind je aan de Daalhemerweg 27. Ook de Kerstmarkt Fluweelengrot vindt plaats van 15 november tot en met 30 december 2019. Een bezoek aan deze kerstmarkt kost € 7,50.

Mergelrijk

Een andere grot waar volop activiteiten te beleven zijn is Mergelrijk aan de Daalhemerweg 31a. Ook in deze grot beleef je de ware kerstsfeer en zijn er tientallen kunstwerken gemaakt van mergel. Entree kost € 7,50.

Winter Sprookjesbos

Op avontuur in de groeve en ondertussen Sneeuwwitje ontmoeten? Dan moet je zeker het Winter Sprookjesbos bezoeken. Er zijn ook tal van leuke activiteiten waaronder knutselen voor kinderen. Winter Sprookjesbos is ook voor volwassenen een prachtige ervaring. 

Route d' Amuse

Gewoon even de kerstsfeer opsnuiven in de prachtige binnenstad van Valkenburg? Volg dan de Route d' Amuse en laat je betoveren door de historische binnenstad. Strijk eventueel neer in een van de vele goede restaurantjes of cafés. Voor Route d' Amuse betaal je € 11,95.

Santa's Village

In dit deel van de Kerststad vind je onder andere de grootste zingende kerstboom van Europa. Je vindt er ook authentieke houten chalets waar kerstspullen en lekkernijen worden verkocht.

Christmas Parade

Valkenburg heeft tijdens de kerstperiode een heuse parade die twee keer per week (woensdag en zaterdag) door de straten trekt. De praalwagens zijn schitterend gedecoreerd met de mooiste lampjes en creëren een ongeëvenaard kerstgevoel.

Openingstijden

De openingstijden van de verschillende onderdelen van Kerststad Valkenburg kunnen variëren. Raadpleeg de website van Kerststad Valkenburg voor de verschillende openingstijden. De algemene openingstijden zijn:

  • Maandag: 10.00 - 19.00 uur
  • Dinsdag: 10.00 - 19.00 uur
  • Woensdag: 10.00 - 19.00 uur
  • Donderdag: 10.00 - 19.00 uur
  • Vrijdag: 10.00 - 20.00 uur
  • Zaterdag: 10.00 - 20.00 uur
  • Zondag: 10.00 - 19.00 uur

De openingstijden van activiteiten kunnen anders zijn.

Kaartverkoop

Om de Kerstmarkten in de Gemeentegrot, de Fluweelengrot en Mergelrijk te bezoeken moet er entree worden betaald. Ook Route d' Amuse is niet gratis te bezoeken. De overige onderdelen van het evenement zijn wel gratis te bezoeken. Kaarten kunnen overigens bij de ingang van de verschillende onderdelen worden gekocht.