KNVB Bekerfinale

Een van de belangrijkste voetbalprijzen in Nederland is de KNVB beker. Het toernooi, wat gespeeld wordt volgens het knock-out principe heeft haar climax wanneer de bekerfinale wordt gespeeld. De KNVB Bekerfinale wordt zoals gewoonlijk gespeeld in de Kuip in Rotterdam, het stadion van Feyenoord. Tijdens de Bekerfinale kolkt het stadion als nooit tevoren. Kom alles te weten over de KNVB Bekerfinale 2020 zoals de datum, de tijdstip van de aftrap, op welke televisiezender de wedstrijd live wordt uitgezonden, tickets en kaartverkoop en bereikbaarheid.

KNVB Bekerfinale 2020

Iedereen kent wel de prachtige beelden van de KNVB Bekerfinale waarbij een volle Kuip prachtig verdeeld is in twee supportersdelen. Ook de beelden van een lange lint bussen op de snelweg richting Rotterdam is bij velen op het netvlies gebrand. Het mooie aan de KNVB Beker is dat ook de wat kleinere clubs en zelfs amateurteams mogen dromen van het doordringen tot de finale. En wanneer dit lukt ontstaat er natuurlijk een enorm volksfeest. In feite wordt de bekerfinale op neutraal terrein gespeeld, maar de voetbalclub die de eerste halve finalewedstrijd heeft gewonnen wordt officieel aangewezen als thuisspelende club. Het kan dus zelfs zo zijn dat Feyenoord uitspeelt in de eigen Kuip. De datum van de finale in 2019 is op 19 april. De vorige editie van de KNVB Bekerfinale werd gespeeld op zondag 5 mei 2019 en ging tussen Willem II en Ajax. 

Aftrap

De KNVB Bekerfinale zal van start gaan om 18.00 uur. Rond 19.45 uur is dan bekend wie zich de winnaar mag noemen van de ‘dennenappel’. Mits er natuurlijk een winnaar is na de reguliere speeltijd, want na een gelijkspel volgen er nog verlengingen en eventueel penalty’s. Na afloop van de wedstrijd volgt eerst een huldiging in het stadion. In de meeste gevallen volgt daarna (of de dag erna) een huldiging in de stad van de winnaar. Uiteraard wordt de KNVB Bekerfinale live op televisie uitgezonden inclusief ruime voor- en nabeschouwingen.

Europees voetbal en Johan Cruyff Schaal

Natuurlijk is de winst in de KNVB Bekerfinale al een prachtig iets op zichzelf, maar winst betekent nog veel meer. De winnaar mag namelijk deelnemen aan de UEFA Europa League, een prestigieus Europees voetbaltoernooi. Ook mag de winnaar van de KNVB Beker deelnemen aan de Nederlandse seizoensopening (de Johan Cruyff Schaal) welke gespeeld wordt tussen de Bekerwinnaar en de Landskampioen.

Finalisten

De finalisten van de KNVB Bekerfinale zijn pas bekend na afloop van de halve finales. De kanshebbers zijn alle deelnemers aan de KNVB Beker, dit zijn de Nederlandse profclubs, de clubs uit de Topklasse en de amateurclubs die de halve finales uit de regionale districtbekers hebben bereikt. In het verleden zijn al regelmatig amateurclubs ver doorgedrongen in het toernooi wat de charme van het Bekertoernooi verklaart. 

Voorgaande edities

Op dit moment is nog onbekend wie de KNVB Beker over het seizoen 2019/2020 zal gaan winnen, maar de voorgaande vijf edities waren dit de finalisten (tussen haakjes de uitslagen):

  • 2019: Ajax - Willem II (0-4)
  • 2018: AZ - Feyenoord (0-3)
  • 2017: Vitesse - AZ (2-0)
  • 2016: Feyenoord - FC Utrecht (2-1)
  • 2015: FC Groningen - PEC Zwolle (2-0)
  • 2014: PEC Zwolle - Ajax (5-1)
  • 2013: AZ - PSV (2-1)