Koningsspelen

Last update: 18-10-2019

Het sportiefste feestje van Nederland zijn de Koningsspelen die traditioneel op de laatste vrijdag voor Koningsdag plaatsvinden. De Koningsspelen zijn een initiatief waarmee scholieren van basisscholen diverse leuke activiteiten beleven en vooral lekker veel bewegen. Zo bestaan de Koningsspelen bijvoorbeeld uit de Koningssportdag, het Koningsontbijt en een gezellige warming-up op de klanken van Kinderen voor Kinderen. Voor deze sportieve dag kunnen scholen, instellingen en gemeenten zich inschrijven. Kom meer te weten over de Koningsspelen 2020 waaronder de datum en de activiteiten.

Koningsspelen 2020

De Koningsspelen zijn een initiatief van de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation. Het doel van het evenement is om basisschoolleerlingen te laten bewegen en actief te laten zijn. Bewegen is natuurlijk gezond, maar ook heel erg leuk. Het bewegen gebeurt gezamenlijk en iedereen mag meedoen. Behalve in Nederland vinden de Koningsspelen ook plaats in het Caraïbisch deel van ons land. Dankzij de Koningsspelen wordt Nederland weer een stukje meer sportief, gezond en verbonden. Koningsdag is op 27 april, de volgende Koningsspelen vinden plaats op vrijdag 17 april 2020. Scholen, instellingen of gemeenten die willen deelnemen aan de Koningsspelen kunnen zich inschrijven via de website van de Koningsspelen.

Koningsontbijt

Ontbijten is belangrijk en is de meest voorname maaltijd van de dag. Wie goed ontbijt begint de dag energiek. Door gezamenlijk lekker en voedzaam te ontbijten krijgen kinderen en ouders inzicht in het belang van een goed ontbijt. Het Koningsontbijt is samengesteld uit gezonde producten die tevens passen bij het feestelijke karakter. En het Koningsontbijt is natuurlijk noodzakelijk om deze actieve dag goed door te komen vol sport en beweging.

Koningssportdag

Tijdens de Koningsspelen staat bewegen centraal. Ieder kind zou namelijk dagelijks minimaal één uur actief moeten bewegen. Iedere school, gemeente of instelling is geheel vrij om te bepalen hoe ze de Koningssportdag willen invullen. Vaak speelt de gemeente een faciliterende rol en vinden er op gemeentelijk niveau sportactiviteiten plaats. Lokale sportinstellingen en –verenigingen bieden bijvoorbeeld de kans om gratis proeflessen af te nemen tijdens de Koningsspelen of er worden sporttoernooien georganiseerd tussen de verschillende scholen.

Kinderen voor Kinderen

Voordat je lekker gaat bewegen is een goede warming-up belangrijk. Tijdens de Koningsspelen vindt er een gezamenlijke en zeer gezellige warming-up plaats op de klanken van het themalied van Kinderen voor Kinderen. Dat betekent lekker samen dansen en zingen.