Leidens Ontzet

Last update: 15-04-2019

Een belangrijke historische gebeurtenis vond er plaats in Leiden op 3 oktober 1574 toen de stad werd bevrijd van de belegering door de Spanjaarden. Aan de bevrijding van het Spaanse juk ging een periode vooraf van grote hongersnood waarbij de bevolking van Leiden tot het uiterste werd beproefd. Na de bevrijding brak een groot volksfeest uit dat elk jaar wordt herdacht met festiviteiten. Het Leidens Ontzet heeft een folkloristisch karakter en vindt plaats op donderdag 3 oktober 2019.

Leidens Ontzet 2019

In Leiden wordt het Leidens Ontzet al honderden jaren gevierd met een breed programma aan festiviteiten zoals een kermis, eten en drinken, culturele uitingen, enzovoorts. Ieder jaar vindt dit festival plaats op 3 oktober, behalve wanneer deze dag op een zondag valt, dan wordt het verplaatst naar 4 oktober. Het is tevens één van de oudste Nederlandse evenementen van het jaar. Ieder jaar bezoeken vele duizenden mensen dit cultuurhistorische evenement.

Programma

Het programma van het Leidens Ontzet is zeer divers en herbergt voor eenieder wat leuks. Zo zijn er theatervoorstellingen, wordt er haring en wittebrood gegeten, gezongen, worden er historische lezingen opgedragen, zijn er markten (2 en 3 oktober) en een nostalgische kermis. En er is muziek, heel veel muziek. Wat te denken van jazzoptredens, bandjes, enzovoorts. Andere traditionele invullingen van het Leidens Ontzet zijn het eten van hutspot en natuurlijk ook de haring met wittebrood die zo kenmerkend zijn aan het Leidens Ontzet. Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten en er is een vuurwerk in de avonduren. De markt heeft de volgende openingstijden:

  • 2 oktober: 13.00 - 24.00 uur
  • 3 oktober: 9.00 - 24.00 uur 

Gratis toegang

De activiteiten tijdens Leidens Ontzet zijn gratis te bezoeken. Het is een van de grootste culturele geschiedkundige festivals van Nederland.

Bezoeken Leidens Ontzet

Leiden is een van de grootste steden van Zuid-Holland en ligt ten noordoosten van Den Haag. Leiden is bereikbaar via onder andere de snelwegen A4 en A44. In de binnenstad zijn verschillende parkeergarages te vinden waar je de auto kunt parkeren. Vanwege wegafzettingen en hoge bezoekersaantallen kan parkeren lastiger zijn tijdens Leidens Ontzet. Het is verstandig om het evenement per trein te bezoeken. Het treinstation Leiden Centraal heeft verbindingen met verschillende andere grote Nederlandse steden.