Wanneer begint de lente in 2020?

Last update: 23-09-2019

De lente is één van de vier jaargetijden en vormt de overgang van de winter naar de zomer. De lente is ook wel bekend onder de benaming voorjaar en is het seizoen dat de natuur weer tot leven komt. Dankzij de stijgende temperaturen en langer wordende dagen is de lente een zeer geliefd seizoen. Maar wanneer begint de lente en op welke datum is dit in 2020? Onderstaand is alle informatie over de lente weergegeven, bijvoorbeeld wanneer de meteorologische lente en de astronomische lente beginnen.

Datum astronomische lente 2020

Op welke datum de lente begint hangt af van welke definitie je wilt gebruiken. De meest gebruikte is de astronomische lente. De astronomische lente begint op het moment dat dag en nacht exact even lang duren. Dit moment vindt ieder jaar rond de 20e of 21e maart plaats. In 2020 begint de astronomische lente op 20 maart om 05.45 uur. De komende jaren zijn dit de startdatums van de astronomische lente:

  • 20 maart 2020 om 05.45 uur
  • 20 maart 2021 om 10.37 uur
  • 20 maart 2022 om 16.33 uur
  • 20 maart 2023 om 22.24

Datum meteorologische lente 2020

Naast de astronomische lente bestaat er ook de meteorologische lente. Hierbij wordt vooral gekeken naar de weersomstandigheden die er gedurende het hele jaar heersen, oftewel het klimaat. Bepaald is dat ieder seizoen uit drie maanden bestaat. De lente begint ieder jaar op 1 maart en duurt tot en met 31 mei. Dit zijn de drie maanden die qua karakter het beste bij de lente passen.

Lente

Lente is een bijzonder seizoen omdat het de opkomst van het nieuwe leven illustreert. In de lente gaan de gewassen weer groeien en planten veel dieren zich voort. Ook trekken veel vogels weer noordwaarts na een overwintering in het warmere zuiden. De opkomst van nieuw leven hangt nauw samen met de warmere temperaturen en langere dagen tijdens de lente. Ook op mensen heeft de lente een psychologische uitwerking. Doordat er meer licht is krijgen mensen een euforischer gevoel, hoewel sommige mensen juist last krijgen van voorjaarsmoeheid. Hoe dan ook, in de lente kunnen de ramen weer verder open en hoeft er minder gestookt te worden om het huis te verwarmen.

Overgang naar zomertijd

Tijdens de lente wordt de klok verzet naar de zomertijd. In het begin van de lente is dus nog de wintertijd van toepassing, later de zomertijd. Dit betekent dat na het ingaan van de zomertijd het 's ochtends een uur later licht wordt en 's avonds juist een uur later donker.

Noordelijk en zuidelijk halfrond

Bovenstaande informatie is van toepassing op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond vinden de seizoenen namelijk gespiegeld plaats en starten op de genoemde datums juist de herfst. Dat betekent dat op het zuidelijk halfrond de dagen juist korter beginnen te worden en de temperaturen beginnen te dalen.