Luik-Bastenaken-Luik

Last update: 24-10-2019

Een van de wielerklassiekers die het meest tot de verbeelding spreekt is Luik-Bastenaken-Luik. Deze klassieker staat ook wel bekend als La Doyenne en dankt deze bijnaam door het feit dat Luik-Bastenaken-Luik al bestaat sinds het jaar 1892. Luik-Bastenaken-Luik is een wielerklassieker die je alleen kunt winnen wanneer je goed bergop kunt fietsen en wanneer je ook een flinke versnelling in de benen hebt. Kom alles te weten over Luik-Bastenaken-Luik 2020 zoals het parcours, op welke televisiezenders Luik-Bastenaken-Luik wordt uitgezonden en hoe je de koers kunt bezoeken.

Luik-Bastenaken-Luik 2020

Het prachtige Ardense landschap vormt het decor voor de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Zoals de naam al aangeeft is het parcours uitgestippeld tussen Luik en Bastenaken en vervolgens weer tussen Bastenaken en Luik. Het landschap wat doorkruist wordt behoort tot de Ardennen en kenmerkt zich door de vele heuvels waardoor de betere renners vanzelf boven komen drijven. Luik-Bastenaken-Luik zal worden betwist door de beste wielrenners ter wereld omdat de koers deel uitmaakt van de UCI WorldTour. Aan het vertrek staan dan ook de UCI WorldTeams en enkele ProContinental teams. De organisatie van Luik-Bastenaken-Luik  is in handen van de ASO, de organisatie die onder andere ook de Tour de France in haar portefeuille heeft. De volgende editie van Luik-Bastenaken-Luik staat op de agenda op zondag 26 april 2020.

Parcours

Wie aan Luik-Bastenaken-Luik denkt, denkt al snel aan lastige heuvels die bedwongen moeten worden. Zo liggen onder andere scherprechters als de Wanne, Stockeu, Roche aux Faucons en natuurlijk La Redoute op de route. En in de finale is het dan nog de beurt aan de Saint-Nicolas en de oplopende stroken in de Luikse voorstad Ans. In totaal moeten duizenden hoogtemeters overwonnen worden waardoor renners zonder klimbenen weinig te zoeken hebben in Luik-Bastenaken-Luik.

Bezoeken Luik-Bastenaken-Luik

Het bezoeken van een wielerwedstrijd is nog steeds gratis, een fenomeen wat je bij bijna geen enkele andere sport ziet. Kies simpelweg een plaats langs de route uit waar je graag wilt staan en aanschouw gratis de renners die voorbij zoeven. De populairste plek om een wielerwedstrijd te bezoeken is natuurlijk aan de finishlijn. In het geval van Luik-Bastenaken-Luik is dit ook zeer eenvoudig. De finish is getrokken op de Rue Jean-Jaurès in Ans, een voorstad van Luik. De finishlijn is niet ver van de autosnelweg E25 gelegen bij de afrit 32 Ans. Parkeren is mogelijk in de omgeving van de finish en op veel plekken gratis. Overnacht je graag in Luik? Deze stad is verrassend veelzijdig:

Televisie

Luik-Bastenaken-Luik wordt wereldwijd live uitgezonden. In Nederland is de race live te volgen via de NOS die de laatste uren van de koers live op televisie zal uitzenden. Een ander kanaal waar je Luik-Bastenaken-Luik kunt volgen is bij de VRT via Sporza.

Ardense Wielerluik

Luik-Bastenaken-Luik vormt het slotstuk van het Ardense wielerluik, een verzameling soortgelijke aansprekende koersen. Traditioneel duurt dit wielerluik een week waar binnen de Amstel Gold Race op zondag, de Waalse Pijl op woensdag en op de laatste zondag Luik-Bastenaken-Luik worden verreden.