Enschede Marathon

Last update: 11-02-2020

De oudste marathon van Nederland wordt ieder jaar gelopen in Enschede. Duizenden deelnemers staan op zondag 19 april 2020 weer aan het vertrek van een van de loopafstanden, waarvan natuurlijk de hele marathon er één is. Lijkt het je wat om deel te nemen aan de marathon van Enschede of wil je een van de lopers komen aanmoedigen? Onderstaand is alle informatie over Enschede Marathon 2020 opgenomen zoals de afstanden, het parcours, programma en bereikbaarheid.

Enschede Marathon 2020

Al sinds 1947 wordt de Enschedese marathon gelopen, waarmee het de oudste marathon van Nederland is. in 2020 vieren we de 52e editie (in het begin werd de marathon om de twee jaar gelopen). Bij de eerste editie, in juli 1947, deden 51 lopers mee aan de hardloopwedstrijd. Vandaag de dag doen er bijna 11.000 deelnemers mee en het aantal is nog immer groeiende. Het parcours staat erom bekend dat het zeer snel is en staat samen met Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven in de top van marathons in Nederland. Langs het parcours staan ieder jaar zo’n 82.000 trouwe toeschouwers de lopers aan te moedigen. Van oudsher helpen zo’n 950 enthousiaste en betrokken vrijwilligers de dag tot een succes te maken. Door hun jarenlange ervaring zijn de vrijwilligers van Enschede Marathon onmisbaar voor het neerzetten van een zeer succes en geslaagd evenement. De volgende editie van Enschede Marathon vindt plaats op zondag 19 april 2020.

Loopafstanden

Inschrijven voor de marathon van Enschede is mogelijk via de website van het evenement. Er kan gekozen worden tussen de volgende loopafstanden:

 • 42,195 kilometer: marathon
 • 21 kilometer: halve marathon
 • 10 kilometer
 • 5 kilometer
 • 21, 10 of 5 kilometer (companyruns)
 • 1 kilometer: Kidsrun

Inschrijven

Om deel te kunnen nemen aan een van de loopafstanden van Enschede Marathon is het noodzakelijk om je in te schrijven. Inschrijven is mogelijk via de website van het hardloopevenement. Aan de inschrijving zijn wel kosten verbonden. Het inschrijfgeld wordt gebruikt om de kosten van het evenement deels mee te dekken.

Programma

Het programma met starttijden is als volgt:

 • Marathon: 10.00 uur
 • 10 kilometer: 13.45 uur
 • Halve Marathon: 10.00 uur
 • 5 kilometer: 10.15 uur
 • De companyruns maken deel uit van de loopafstanden halve marathon, 10 en 5 kilometer
 • De bovenstaande hardloopnummers starten allen op Boulevard 1945.

Parcours

De marathonroute start en finisht in het centrum. De lopers op de hele marathon gaan eerst richting Glanerbrug. Daarna gaan ze richting Stokhorst naar Lonneker, en vervolgens via de Horstlindelaan richting Universiteit Twente. De lopers komen ook langs het FC Twentestadion, waarna ze over de F35 weer richting de stad gaan. Na 24 kilometer wacht het G.J. van Heekpark. 

Bezoeken Enschede Marathon

Enschede is gelegen in Oost-Nederland in de provincie Overijssel, niet ver van de Duitse grens. De stad ligt aan de snelwegen A1 en A35. Je bereikt de marathon het eenvoudigst via afslag Enschede-Zuid (A35), waarna je de borden richting het centrum volgt. Parkeren is prima mogelijk in de parkeergarage H.J. van Heekgarage West. Deze parkeergarage ligt direct onder de start en finish. Omdat deze parking 1650 plaatsen heeft, kan het zijn dat de garage vol is. In dat geval is parkeren in een van de andere parkeergarages in de binnenstad van Enschede een goede oplossing. Voor wie verkeersdrukte en parkeerkosten wil vermijden is de trein een goed alternatief. Vanaf het treinstation van Enschede loop je in circa 15 minuten naar de aankomst van de marathon. 

Hotels

Ook blijven veel bezoekers en lopers overnachten in een hotel om zodoende bijtijds aan de start te kunnen geraken of om de stad Enschede nog wat langer te kunnen verkennen: