Marathon Rotterdam

Last update: 11-02-2020

Een van de topmarathons van de wereld wordt ieder jaar in Rotterdam georganiseerd. Het parcours behoort tot de snelste parcoursen ter wereld en in het verleden zijn er regelmatig recordtijden gelopen. Ieder jaar lopen weer vele duizenden mensen mee tijdens Marathon Rotterdam. De volgende editie wordt verlopen op zondag 5 april 2020. Wil je de marathon van Rotterdam bezoeken of wil je zelf deelnemen? In dit artikel lees je alles over Marathon Rotterdam 2020 zoals het parcours, het programma, hoe je jezelf kunt inschrijven en hoe je Marathon Rotterdam kunt bezoeken.

Marathon Rotterdam 2020

Marathon Rotterdam is de grootste en meest bekende marathon van Nederland. De marathon is uiteraard 42,195 kilometer lang en voert dwars door Rotterdam. Ben je een wat minder geoefende loper? Ook andere afstanden zoals de 10,55 kilometer, de Mini Marathon van 4,2 kilometer en de Kids Run van 1 of 2,5 kilometer staan op het programma. Er lopen ieder jaar vele duizenden mensen mee aan de Marathon van Rotterdam. De lopers worden aangemoedigd door een enorme fanschare, langs de route staan ieder jaar bijna één miljoen toeschouwers. Marathon Rotterdam vindt plaats in het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 april 2020. Het belangrijkste loopnummer, de hele marathon, vindt plaats op zondag 5 april 2020.

Programma

De marathon van Rotterdam is een tweedaags evenement. Het programma is als onderstaand:

  • Zaterdag 4 april 2020: Kids Run 1 kilometer (14.00 uur), Kids Run 2,5 kilometer (14.45 uur) en City Run 4,2 kilometer (15.30 uur). Alle loopnummers starten op de Coolsingel.
  • Zondag 5 april 2020: 1/4 marathon 10,55 kilometer (9.30 uur), Hele marathon 42,195 kilometer (10.00 uur) en Business Runs. De hele marathon start op de Coolsingel, de 1/4 marathon op de Burg. van Walsumweg.

Inschrijven marathon

Wie wil deelnemen aan de marathon van Rotterdam moet zich inschrijven via de website van de Rotterdamse marathon. Deelname is overigens niet gratis, er moeten inschrijfkosten worden betaald. Dit is nodig omdat de organisatie van een dergelijk groot evenement uiteraard veel geld kost. Er vroeg bij zijn is voordelig, want je betaalt minder inschrijfgeld wanneer je jezelf vroegtijdig inschrijft:

  • NN Marathon Rotterdam: tussen de € 75 en € 90
  • 1/4 Marathon Rotterdam: tussen de € 24 en € 29
  • AD City Run Rotterdam: tussen de € 13 en € 16
  • NN Kids Runs: tussen de € 3 en € 4

Parcours

Het parcours van Marathon Rotterdam behoort tot de meest snelle parcoursen ter wereld. In het verleden zijn er meerdere malen wereldrecords gelopen. Ook nu staat Rotterdam nog in de toplijstjes qua snelste tijden. Veel hangt natuurlijk af van het parcours dat nagenoeg vlak is. Kaartjes van de parcoursen van de verschillende loopnummers zijn op deze pagina te raadplegen.

Bezoeken Marathon

Behalve de vele tienduizenden lopers zijn er nog een veelvoud aan bezoekers. Misschien wil je wel vrienden, familie of collega's aanmoedigen? Je bent niet de enige, ieder jaar staan er ongeveer een miljoen mensen langs het parcours. Rotterdam is een stad met een zeer goed en wijdvertakt openbaar vervoer. Je kunt dus de marathon uitstekend bezoeken via de trein, metro, bus of tram. Als je met de auto naar Rotterdam gaat moet je rekening houden met het feit dat grote delen van de stad niet of slecht bereikbaar zijn in verband met parcoursafzettingen. Zoek dus vooraf goed uit waar je precies wilt zijn en stippel je route daarop uit.

Hotels

Een bedrijfstak die meeprofiteert van Marathon Rotterdam is de horeca. Er worden bijvoorbeeld veel hotelkamers verhuurd aan lopers of bezoekers die op deze manier uitgerust aan de start willen staan of na het hardloopevenement nog wat meer van Rotterdam willen bezichtigen: