La Marmotte

Last update: 19-01-2020

Misschien wel de bekendste en meest prestigieuze cyclo ter wereld is La Marmotte, een wielertocht die over enkele van de zwaarste Alpencols voert. Bekende Alpenreuzen zoals de Glandon, Télégraphe, Galibier en l’Alpe d’Huez moeten worden bedwongen voordat je jezelf finisher van La Marmotte mag noemen. Fietsers uit heel de wereld staan aan het vertrek van La Marmotte waaronder een enorm aantal Nederlanders en Belgen. Kom meer te weten over La Marmotte 2020 waaronder de route en cols, deelname en inschrijfkosten, programma en bereikbaarheid.

La Marmotte 2020

De cyclosportive La Marmotte was de eerste in haar soort en door velen beschouwd als de meest zware en uiteraard ook meest prestigieuze. De wielercyclo La Marmotte voert de deelnemers over een afstand van 174 kilometer waarbij meer dan 5.200 hoogtemeters overwonnen moeten worden. De start van La Marmotte is in Bourg d’Oisans waarna bergen, bekend van de Tour de France, zoals de Glandon (22 kilometer à 5,5%), Télégraphe (11,5 kilometer à 7,3%), Galibier (17,6 kilometer à 7%) en l’Alpe d’Huez (13 kilometer à 8%) overwonnen moeten worden. De finish ligt in het dorp Huez, nadat je de bekende 21 haarspeldbochten van de Alpe d’Huez hebt beklommen. Onderweg zijn er vier bevoorradingszones. La Marmotte vindt ieder jaar plaats in het eerste volledige weekend van de maand juli en de volgende editie is op zondag 5 juli 2020.

Deelname en inschrijfkosten

Ieder jaar staan er ruim 7.500 deelnemers aan de start van La Marmotte. Om deel te mogen nemen moet je minimaal 18 jaar oud zijn en in bezit zijn van een medische verklaring van maximaal één jaar oud. Inschrijven kan via de website van La Marmotte en kost € 105 per persoon. De inschrijftermijn is overigens vaak binnen 24 uur voorbij omdat dan het maximum aantal deelnemers al is bereikt. Dit illustreert maar weer eens hoe populair en aansprekend La Marmotte is.

Programma

Reeds bij zonsopkomst vindt de start plaats in het dorp Bourg d’Oisans. Tussen 6.00 en 7.00 uur kan je het deelnamepakket ophalen. Afhankelijk van je startnummer vertrek je om respectievelijk 7.00,  7.30 of 7.50 uur. De snelste rijders weten de cyclo al te voltooien binnen zes uur. De langzaamste fietsers doen er wel meer dan 14 uur over.

Bezoeken La Marmotte

Het dorp waar de start van La Marmotte plaatsvindt is Le Bourg-d’Oisans en ligt aan de voet van bijvoorbeeld l’Alpe d’Huez. Je bereikt het dorp door met de auto via Lyon en Grenoble te rijden. Het laatste deel is niet meer via een snelweg, maar de provinciale weg D1091. Vergeet ook niet om bijtijds een slaapplek te regelen voor La Marmotte. Het is een toeristisch gebied en in de omgeving zijn er daarom meer dan voldoende hotels en andere slaapgelegenheden. Bekijk het overzicht met beschikbare hotels inclusief prijzen: