Memorial Day Margraten

Last update: 15-11-2019

Memorial Day is de naam van de Amerikaanse herdenking van gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Ook in Nederland wordt er stilgestaan bij Memorial Day, uiteraard omdat er in ons land ook vele duizenden jonge Amerikanen zijn gestorven voor onze vrijheid. Het epicentrum van deze herdenking is in Margraten waar ruim achtduizend Amerikaanse soldaten zijn begraven. De Nederlandse defensie betoont op Memorial Day op diverse manieren haar eer aan de soldaten. Kom meer te weten over Memorial Day 2020 in Margraten waaronder adres en locatie, tijden en programma, bereikbaarheid, enzovoorts.

Wat is Memorial Day?

Memorial Day is in Amerika een belangrijke dag waarbij de soldaten die ooit zijn gesneuveld worden herdacht. De vertaling van Memorial Day is dan ook Herdenkingsdag. In eerste instantie werd Memorial Day in het leven geroepen om de slachtoffers van de Amerikaanse Burgeroorlog te herdenken, maar later werden ook de gestorven soldaten tijdens andere conflicten mede herdacht. En daar ligt natuurlijk direct de link met Nederland aangezien er tijdens de Tweede Wereldoorlog vele duizenden Amerikanen zijn gesneuveld terwijl ze streden voor onze vrijheid. In Margraten is een Amerikaanse begraafplaats waar maar liefst 8.301 Amerikaanse soldaten zijn begraven. Op Memorial Day vindt hier een grootschalige herdenking plaats.

Datum Memorial Day

Memorial Day wordt ieder jaar op hetzelfde moment georganiseerd, namelijk op de zondag voor de laatste maandag in mei. De volgende Memorial Day vindt dus plaats op zondag 24 mei 2020.

Programma en tijden

Memorial Day staat bol van de symboliek en eerbetuigingen. De Nederlandse Luchtmacht en Landmacht zullen een grote rol spelen bij de herdenking. Zo worden er kransen gelegd, is er een erewacht en is de kapel aanwezig. Ook de overvliegende F-16 vliegtuigen ontbreken niet, waarbij ze vliegen in  de ‘missing man’ formatie. Hierbij verlaat één F-16 de formatie door steil naar boven te vliegen als symbool voor de gesneuvelden. Het programma begint ieder jaar om 15.00 uur.

Gratis toegang

Memorial Day in Margraten is uiteraard gratis te bezoeken en iedereen is welkom om samen een eer te bewijzen aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Hoe meer mensen een bezoek brengen, hoe groter de eer voor de gesneuvelden is.

Bezoeken Memorial Day

Margraten is gelegen in de provincie Limburg, het adres van de Amerikaanse begraafplaats is Begraafplaats 1. De begraafplaats is gelegen aan de N278 ten oosten van de stad Maastricht. Wie met het openbaar vervoer komt kan uitstappen voor de ingang bij de bushalte Militair Kerkhof.