Modaal inkomen 2020: € 36.500

Last update: 29-01-2020

Het is een veelgehoorde term, het modaal inkomen. Iemand die een modaal inkomen verdient wordt vaak Jan Modaal genoemd. Maar wat is eigenlijk het modaal inkomen? Waar staat de term voor en hoe hoog is het modaal inkomen in 2020? Onderstaand volgt meer informatie over de betekenis van het modaal inkomen, het jaarlijkse geldbedrag dat iemand met een modaal inkomen verdient, het modaal inkomen 2020 en wat het bruto en netto maandsalaris is als je een modaal inkomen hebt.

Modaal inkomen 2020

Het modaal inkomen in 2020 bedraagt € 36.500. Dit betekent dat je per maand ongeveer € 2.816 bruto verdient met een modaal inkomen. Het netto bedrag dat je uiteindelijk overhoudt is afhankelijk van het soort werk wat je doet, het vakantiegeld en in welke branche je werkt. Ook is het nettobedrag afhankelijk van het wel of niet toepassen van de loonheffingskorting.

Modaal inkomen

De term modaal inkomen hoor je regelmatig voorbij komen, vooral in de politiek is het een veelgebruikt ijkpunt. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is het modaal inkomen niet het gemiddelde inkomen van een werkend persoon in Nederland. Het modaal inkomen staat namelijk voor het geldbedrag dat het vaakst voorkomt in Nederland. Als je alle loonstrookjes van de Nederlanders zou vergelijken is het aantal mensen met dit geldbedrag het grootst. Het CPB (Centraal Planbureau gebruikt dan weer de term modaal inkomen om aan te geven waar de maximale premie-inkomensgrens ligt met het oog op de zorgverzekeringswet.

Verdien ik genoeg?

Hoewel het modaal inkomen natuurlijk wel iets zegt over je persoonlijke verdiensten betekent het niet direct dat je bijvoorbeeld heel veel of heel weinig verdient. Uiteraard hangen je verdiensten af van je ervaringsniveau, de branche waarin je werkzaam bent, je loononderhandelingen, enzovoorts.

Modaal versus gemiddeld

We gaven al eerder aan dat het modaal inkomen iets anders is dan het gemiddelde inkomen. Dit is best lastige materie, maar we zullen aan de hand van een berekening de situatie verduidelijken. Stel dat er op een basisschool tien mensen werken. Zes van de tien mensen verdienen per maand € 2.500, drie van de tien verdienen € 3.000 en de directeur verdient € 5.000,- per maand. Het modale inkomen is dan € 2.500,- aangezien dat het meest voorkomende salaris is. Het gemiddelde inkomen is anders en bedraagt 6 x € 2.500 + 3 x € 3.000 + 1 x € 5.000 = € 29.000 / 10 = € 2.900,-.