Nationale Museumweek

Last update: 24-10-2019

De Nationale Museumweek is een promotieweek voor de musea die deel uitmaken van de Museumvereniging. Bezoekers krijgen de kans om bijzondere collecties te bewonderen tijdens het publieksevenement. Een unieke kans dus voor iedereen om het rijke aanbod van Nederlandse musea te ontdekken. Maar ook buiten de muren van de musea worden er bijzondere activiteiten georganiseerd. De Nationale Museumweek is een voortvloeisel van het Museumweekend. Kom alles te weten over de Nationale Museumweek 2020 zoals de deelnemende musea, programma en openingstijden.

Nationale Museumweek 2020

Een museum herbergt vaak historische schatten die een bijzonder belang vertegenwoordigen. Of je nou geïnteresseerd bent in schilderkunst, architectuur, beeldhouwwerken, geschiedkunde, natuur, economie, wetenschap, beeldende kunst, techniek of andersoortige onderwerpen; in Nederland vind je musea in alle soorten en maten. Voor jong en oud zijn er dus voldoende opties en is er altijd wel wat te beleven of te ontdekken. Behalve de normale collecties van de musea worden er ook verschillende bijzondere activiteiten georganiseerd zoals lezingen, workshops en rondleidingen. Het beheer van de Nationale Museumweek ligt in handen van de Nederlandse Museumvereniging. Het is een populair evenement met ruim één miljoen bezoekers per jaar. De Nationale Museumweek duurt een week, de volgende editie vindt plaats van maandag 20 tot en met zondag 26 april 2020.

Tickets en kaartverkoop

Voor de musea geldt in de meeste gevallen dat je gewoon tickets zult moeten kopen. Het is aan de musea zelf hoe ze hiermee omgaan. Het programma is zeer uitgebreid en volledig, en aangezien het evenement een week duurt kan je er zoveel bezoeken als je wilt. Bezitters van een Museumjaarkaart kunnen ook volop profiteren van de aanvullende activiteiten tijdens de Nationale Museumweek.

Deelnemende musea

Aan de Nationale Museumweek doen behalve bekende musea ook verschillende onbekende, maar daardoor niet minder leuk of minder interessant, locaties mee. Een overzicht van alle deelnemers aan de Nationale Museumweek 2020 vindt je op de website van de organisatie. Je kunt zoeken op museumnaam of op provincie. Per museum kan je aanvullende informatie zien en te weten komen wat bijvoorbeeld de openingstijden zijn, of je tickets moet kopen en welke speciale activiteiten er worden georganiseerd ter ere van de Nationale Museumweek. Het overzicht op de website is dus ideaal om te controleren aan welk museum je gratis of met korting een bezoek kunt brengen.

VVV Kantoor

Een andere manier om te beslissen of en welk museum je wilt bezoeken tijdens de Nationale Museumweek is door een bezoek te brengen aan een plaatselijk VVV kantoor. Daar beschikken ze ook over informatie van de deelnemers en het soort musea in een bepaalde regio.