Nationale Voorleesdagen

Last update: 19-07-2019

Gedurende anderhalve week staat het voorlezen aan jonge kinderen centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en Stichting Lezen. Ieder jaar rond dezelfde periode wordt het evenement georganiseerd. Het doel is om vaker voor te lezen aan kinderen jonger dan zes jaar oud. Bekende elementen zijn het Voorleesontbijt en de verkiezing van het Prentenboek van het Jaar. Kom meer te weten over de Nationale Voorleesdagen 2020 waaronder de datum en de activiteiten die worden georganiseerd.

Nationale Voorleesdagen 2020

Het voorlezen van (prenten)boeken is belangrijk voor de ontwikkeling van kleine kinderen. Het ontwikkeld de fantasie en het kan rustgevend werken vlak voor het slapen. En natuurlijk helpt het bij de ontwikkeling van de Nederlandse taalvaardigheid. Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt het voorlezen aan kinderen jonger dan zes jaar (peuters en kleuters) gepromoot. Gedurende anderhalve week worden er verschillende voorleesactiviteiten georganiseerd waarvan het Nationale Voorleesontbijt en het Prentenboek van het jaar het meest bekend zijn. De eerstvolgende editie van de Nationale Voorleesdagen vindt plaats van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020.

Voorleesontbijt

De aftrap van de Voorleesdagen vindt plaats op woensdag 22 januari 2020 wanneer het Nationale Voorleesontbijt plaatsvindt. Er wordt dan op grote schaal voorgelezen uit boekjes op basisscholen, peuterspeelzalen, crèches en kinderdagverblijven. Diverse bekende Nederlanders zullen die dag voorlezen aan kinderen.

Prentenboek van het Jaar

Ieder jaar wordt een prentenboek verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Ook is er een top tien samengesteld van beste prentenboeken van het jaar. De verkiezing wordt gedaan door een jury bestaande uit bibliothecarissen. De jury maakt haar keuze op basis van het beste verhaal, de mogelijkheid tot interactie met kinderen en de illustraties. Ook wordt er een Babyboekje van het jaar verkozen. Voor 2020 is het boek 'Moppereend' verkozen tot prentenboek van het jaar.

Voorleesboeken kopen

Het doel is natuurlijk om ook ouders thuis dagelijks te laten voorlezen uit kinderboeken. Een voordelige manier om altijd nieuwe boekjes te kunnen voorlezen is door een abonnement te nemen bij de plaatselijke bibliotheek. Ook bij bekende boekhandels of online webshops zijn op ieder moment diverse voorlees- en prentenboeken te koop. Bekijk de volgende aanbiedingen voor voordelige: