Home » Open Monumentendag

Open Monumentendag

Last update: 23-03-2019

Nederland staat vol met de prachtigste monumenten, daterend uit vervlogen tijden. Veel van deze monumenten zijn normaal gesproken gesloten voor het publiek, maar tijdens de Open Monumentendag gaan de deuren wagenwijd open. Tijdens de Open Monumentendag, die in 2019 plaatsvindt op 14 en 15 september, kan je gratis ongeveer vierduizend monumenten bezoeken in Nederland. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Onderstaand hebben we alles over de Open Monumentendag verzameld.

Open Monumentendag 2019

Een monument, dat is toch maar saai? Nee absoluut niet, er zijn enorm veel monumenten die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk aan kastelen, grote landhuizen, kerken, loodsen, enzovoorts. Tijdens de Open Monumentendag krijgt de bezoeker een unieke kans om eens een kijkje achter de schermen te nemen; schermen die normaliter dus gesloten blijven voor publiek. Het evenement vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 en wordt jaarlijks bezocht door ongeveer een kwart miljoen mensen. Het thema van de Open Monumentendag 2019 is Europa. De nadruk van de monumenten ligt dus op gebouwen en plekken die te maken hebben met Europa, zowel van vroeger als van nu.

Deelnemende monumenten

Niet alle monumenten in Nederland doen mee aan de Open Monumentendag. Maar hoe weet je welke monumenten bezocht kunnen worden? Ten eerste kan je deelnemende monumenten herkennen aan de Open Monumenten-vlag. Ook kan je eenvoudig op de website van het evenement een overzicht vinden van alle te bezoeken monumenten. Wist je trouwens dat het programma nog veel breder is dan alleen het bezoeken van gebouwen? Er vinden ook activiteiten plaats zoals fietsroutes, muziek, tentoonstellingen, speurtochten, enzovoorts.

Fotocredits: Thijs Tuurenhout

Gratis evenement

Het evenement is geheel gratis te bezoeken, je hoeft geen entreebewijs te kopen voordat je een monument wilt bezoeken. De reden dat er geen entree wordt geheven is omdat het doel van het evenement is om meer belangstelling en draagvlak voor bijvoorbeeld het onderhouden van monumenten te bevorderen.

Aanmelden monument

Iedere eigenaar van een monument kan deelnemen aan het evenement. Op de website van de Open Monumentendag kan je een monument aanmelden en de voorwaarden voor deelname teruglezen. Na het invullen van een aanmeldformulier zal de organisatie contact met je opnemen.