Uitreiking Oscars

Last update: 20-01-2020

Het hoogtepunt van de filmwereld is de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards, oftewel de Oscars. Het zijn de meest prestigieuze filmprijzen, wie een Oscar wint zet absoluut de kroon op zijn of haar carrière. Veel filmsterren uit Hollywood zullen weer aanwezig zijn en hopen dat zij mogelijk een gouden Oscarbeeldje in de wacht slepen. Kom alles te weten over de Oscars 2020 zoals de locatie, de datum, waar op de Nederlandse televisie de uitreiking live wordt uitgezonden en in welke categorieën er Oscars zijn te winnen. 

Oscars 2020

De Oscars zijn de gangbare naam voor de gouden beeldjes die je kunt winnen tijdens de uitreiking van de Academy Awards. Het is de meest prestigieuze filmprijs ter wereld en het winnen van een Oscar betekent dat je je sporen voorgoed hebt verdiend in de filmwereld en Hollywood. Menig groot acteur, actrice en regisseur wonnen ooit een Oscar. Vooraf wordt bekendgemaakt wat de nominaties zijn voor de Oscars. Vervolgens wordt tijdens een speciale gala-avond de daadwerkelijke winnaars bekendgemaakt. De volgende editie van de uitreiking van de Oscars vind plaats in de nacht van zondag 9 februari op maandag 10 februari 2020. De presentatie van de Academy Awards in 2020 is in handen van John Cho en Issa Rae. Op 13 januari 2020 is de datum van de nominaties.

Locatie

Uiteraard vindt de uitreiking van de Oscars plaats in Hollywood, wat gelegen is in Los Angeles te Californië. Hollywood is namelijk het epicentrum van de wereldwijde filmindustrie. Het theater waar het spektakel zal plaatsvinden is het Dolby Theatre, dat voorheen nog bekend stond als Kodak Theatre. En zelden zal de zaal, waar normaliter ruim 3.000 mensen in kunnen plaatsnemen, gevuld zijn met zoveel acteurs, actrices, regisseurs en andere mensen uit de filmindustrie.

Televisie

De uitreiking van de Oscars wordt wereldwijd uitgezonden en er kijken steevast vele miljoenen mensen naar dit spektakel. In Nederland worden de Oscar uitreikingen live op televisie uitgezonden door Net5 tussen 2.30 en 6.00 uur 's nachts. Op Net5 worden tevens op maandag herhalingen uitgezonden. Online zijn er ook meerdere websites waar je de uitreiking live kunt zien. Een goede livestream zal te volgen zijn via Veronica Superguide (website en app). 

Categorieën

Er worden Oscars uitgedeeld in maar liefst dertig categorieën. Opgesomd zijn er Oscars voor de categorieën beste film, acteur, actrice, regisseur, aangepast scenario, production design, camerawerk, geluid, korte animatiefilm, originele muziek, originele nummer, montage, mannelijke bijrol, vrouwelijke bijrol, visuele effecten, originele scenario, korte documentaire, documentaire, niet-Engelstalige film, geluidseffecten, kostuumontwerp, grime en haarstijl, korte speelfilm en animatiefilm.

Het beeldje

Waar het uiteindelijk om draait zijn natuurlijk de gouden Oscarbeeldjes, oftewel de Academy Awards. Deze gouden beeldjes zijn 35,1 centimeter groot en wegen 3,8 kilogram. Overigens is de term gouden beeldje niet helemaal correct. Een Oscar bestaat namelijk grotendeels uit tin (92,5 procent). Andere gebruikte metalen zijn antimoon (5%) en koper (2,5). Slechts de buitenkant is een dun laagje 24-karaats goud. Tijdens het vervaardigen van de beeldjes worden ze namelijk in goud gedompeld. 

Nominaties

De nominaties voor de Oscars vinden al eerder plaats. In januari 2020 worden de nominaties live uitgezonden via de website en app van Veronica Superguides.