Poëzieweek en Gedichtendag

Last update: 15-11-2019

Eind januari wordt in Nederland en België weer de Poëzieweek georganiseerd. Dat betekent dus weer tal van evenementen en activiteiten in het teken van poëzie. De Poëzieweek is een samenwerkingsverband tussen verschillende belanghebbende partijen op het gebied van poëzie en geletterdheid. Kom alles te weten over de Poëzieweek, wanneer deze plaatsvinden in 2020, wat de activiteiten en het programma zijn, of je kaarten nodig hebt, hoe je het Poëziegeschenk kunt ontvangen, wat Gedichtendag is, enzovoorts.

Poëzieweek 2020

Poëzie is een kunstuiting die wat minder in de spotlichten staat als andere kunstvormen. Toch hebben Nederland en België een rijke geschiedenis als het aankomt op poëzie. Mede hierdoor wordt ieder jaar de Poëzieweek georganiseerd. Tijdens de Poëzieweek staan er verschillende evenementen op het programma in zowel Nederland en België. Het thema van de week in 2020 is Zorg voor de wereld. Ook worden er verschillende prestigieuze prijzen uitgereikt gedurende de week. De Poëzieweek start op donderdag 30 januari en eindigt op woensdag 5 februari 2020. 

Gedichtendag 2020

De Poëzieweek begint ieder jaar met de Gedichtendag, wat het poëziefeest is van de Lage Landen. De Gedichtendag vindt dus de volgende editie plaats op donderdag 30 januari 2020. Gedurende Gedichtendag is er een enorme piek wat betreft optredens, prijsuitreikingen, activiteiten en publicaties.

Programma

Het programma van Gedichtendag en Poëzieweek is te raadplegen via de website van de Poëzieweek. Per activiteit is aangegeven waar deze plaatsvindt, wat de entreeprijs is en informatie over het evenement. Ook eventuele adres- en contactgegevens zijn hier weergegeven zodat je van tevoren kunt uitzoeken hoe het evenement het best te bereiken is en of je bijvoorbeeld in de buurt kunt parkeren of met de trein kunt reizen. Tijdens de Poëzieweek vinden de volgende activiteiten plaats:

- 30 januari: Gedichtendag, startshow, gedichtenavond en verschillende dichters.

- 31 januari: Science Slam.

- 2 februari: Hagar Peeters en Esmé van den Boom en Speur mee naar poëzie.

- 4 februari: Stadsdichter Renée Lucht en huisdichter Willem Wierbos, Goes.

- 5 februari: Bloemlezing beste van Dichtclub en bekendmaking nominaties voor grote poëzieprijs.

Kosten

De meeste activiteiten tijdens de Poëzieweek zijn gratis te bezoeken. Enkele voorstellingen vragen entreegeld. Of je kaarten nodig hebt en wat de kosten zijn voor een activiteit lees je op de website van de Poëzieweek.

Poëziegeschenk

Het Poëziegeschenk is een gedichtenbundel die ieder jaar door een andere aansprekende schrijver wordt samengesteld. Klanten die tijdens de Poëzieweek voor € 12,50 aan poëzie besteden bij de boekhandel ontvangen gratis het Poëziegeschenk. Ook bij online bestellingen is het Poëziegeschenk verkrijgbaar: