Prinsjesdag

Last update: 24-03-2020

Het is een van de bekendste Nederlandse tradities: Prinsjesdag. Ieder jaar op de derde dinsdag van de maand september wordt het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede kamer officieel geopend. Deze dag gaat gepaard met bijzondere tradities waaronder het aanbieden van de Miljoenennota en Rijksbegroting, de rit met de Gouden Koets, de uitbundige hoeden die gedragen worden en de Troonrede. Kom alles te weten over Prinsjesdag 2020 waaronder informatie over de tradities en gebruiken, locatie, het bijwonen van de tocht met de Gouden Koets en de datum.

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag vormt de aftrap van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. De dag staat bol van de gebruiken en tradities. Prinsjesdag valt altijd op de derde dinsdag van de kalendermaand september, de eerstvolgende editie valt dus op dinsdag 15 september 2020.

De Miljoenennota

De Miljoenennota en Rijksbegroting vormen een centraal ijkpunt op Prinsjesdag. Hierin is opgenomen hoe het huishoudboekje van de overheid het komende jaar eruit komt te zien. Welke onderwerpen mogen geld extra verwachten en welke worden gekort. Velen kijken dan ook ieder jaar reikhalzend uit naar de Miljoenennota. Op Prinsjesdag worden de Miljoenennota en Rijksbegroting in een koffertje overhandigd aan de Tweede Kamer. De overhandiging geschiedt door de minister van Financiën.

Troonrede

De echte opening van het nieuwe werkjaar vindt plaats tijdens de troonrede die wordt voorgedragen door Koning Willem-Alexander. De Troonrede wordt uitgesproken in de Ridderzaal waar de Koning plaatsneemt op de troon. De Troonrede is eigenlijk een presentatie van de belangrijkste regeringsplannen voor het aankomende jaar. Kenmerkend is het slot van de Troonrede waarbij de voorzitter roept ‘Leve de Koning!’, gevolgd door driemaal ‘Hoera!’ door alle aanwezigen.

Gouden Koets

Een zeer belangrijk symbool van Prinsjesdag is wellicht de Gouden Koets waarmee de Koning een rondrit maakt door Den Haag en uiteindelijk arriveert op het Binnenhof alwaar de Koning de Troonrede zal voorlezen. Het is mogelijk om de Gouden Koets te aanschouwen langs de route.

Belangrijke dag

Menig financiële instelling wacht ieder jaar met spanning op Prinsjesdag. Dan wordt namelijk veel bekend over hoe de geldstromen het jaar erna zullen stromen. Ook voor particulieren is Prinsjesdag zeer belangrijk; krijg je er geld bij of moet er ingeleverd worden.