Ramadan

Last update: 24-10-2019

De negende maand van de islamitische kalender is de Vastenmaand, beter bekend als Ramadan. De Ramadan is zeer belangrijk voor praktiserende moslims en ze gedenken dat profeet Mohammed zijn eerste openbaringen ontving die ten grondslag liggen aan de Koran. Tijdens de Ramadan wordt gevast tussen zonsopkomst en zonsondergang. Honderden miljoenen mensen wereldwijd doen mee aan het religieuze evenement. Na afloop van de Ramadan wordt het drie dagen durende Suikerfeest gevierd. Kom meer te weten over Ramadan 2020 waaronder de datums, tradities en gebruiken, enzovoorts.

Ramadan 2020

Ramadan is meer dan alleen een herdenking aan de eerste openbaringen die profeet Mohammed ontving. Ramadan is ook een periode waarbij onderling een grote betrokkenheid heerst en mensen elkaar zoveel als mogelijk proberen te helpen. Ook wordt het lichaam en de geest gezuiverd en is een sterke discipline vereist. Zo mag er niet worden gegeten, gedronken, gerookt of seks worden gebezigd tussen zonsopgang en zonsondergang. Na zonsondergang mogen deze dingen weer wel. De eerstvolgende editie van de vastenmaand Ramadan vindt plaats van vrijdag 24 april tot en met zaterdag 23 mei 2020. Vanwege de tijdsperiode is de Ramadan dit keer behoorlijk zwaar, aangezien in de periode mei/juni de dagen erg lang zijn en de nachten kort.

Suikerfeest

Na afloop van de Ramadan vindt er een groot feest plaats, namelijk het Suikerfeest. Met het Suikerfeest wordt gevierd dat de Ramadan ten einde is. Het is een dag waarop traditioneel veel lekkernijen worden bereid en gegeten, het is immers de eerste maal dat er weer op normale tijdstippen gegeten mag worden. Overigens wordt het Suikerfeest niet door alle moslims op hetzelfde moment gevierd, er zijn verschillen tussen landen en stromingen binnen de Islam. Het Suikerfeest vindt plaats van 21 tot en met 23 mei 2020 en duurt dus drie dagen.

Datum Ramadan komende jaren

De datum van Ramadan verandert per jaar, dit heeft te maken met het feit dat de islamitische kalender een maankalender is. De komende jaren zijn dit de datums van Ramadan:

  • 12 april - 11 mei 2021
  • 2 april - 1 mei 2022
  • 22 maart - 20 april 2023

Ramadan in Nederland

Vanwege de groei van het aantal moslims in Nederland wordt de Ramadan hier steeds belangrijker. Het percentage moslims dat daadwerkelijk deelneemt aan de Ramadan is in Nederland behoorlijk hoog. Steeds meer bedrijven geven een vrije dag aan hun islamitische werknemers. Ook op televisie wordt er aandacht besteed aan de Ramadan.