Ronde van België

Last update: 16-02-2020

Het wielerland bij uitstek is België en dat komt voornamelijk door de vele klassiekers die er worden verreden. Natuurlijk kan een meerdaagse wedstrijd ook niet ontbreken en onder andere de Ronde van België behoort tot deze categorie. Het parcours van de Ronde van België is op het lijf geschreven van de klassieke renners en diverse passages en scherprechters zijn bekend van gerenommeerde klassiekers. Kom meer te weten over de Ronde van België 2020 waaronder de datum, route en parcours, bereikbaarheid, programma en tijden.

Ronde van België 2020

De Ronde van België is een meerdaagse wielerwedstrijd waarbij de winnaar diegene is die de verschillende etappes in de kortste tijd aflegt. Hoewel de Ronde van België geen onderdeel uitmaakt van de UCI World Tour weet de organisatie ieder jaar weer veel grote namen te strikken. Aan de start staan veel klassiekerrenners uit Nederland en België, maar ook toppers uit de rest van de wereld. De Ronde van België maakt overigens deel uit van de 2.HC koersen, wat het op één na hoogste niveau is. De Ronde van België staat op het programma van woensdag 10 juni tot en met zondag 14 juni 2020.

Route en parcours

De route voor 2020 is nog niet bekend

Traditioneel bestaat de Ronde van België uit een divers pakket etappes. Hiertoe behoren vaak een proloog of tijdrit, enkele vlakke etappes en natuurlijk de etappes die sterk doen denken aan de voorjaarsklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. Richting het slotweekend staan er meestal ritten gepland die ook wel als miniversies van deze befaamde klassiekers kunnen worden geduid. Het exacte parcours inclusief programma en doorkomsttijden is te raadplegen via de website van de Ronde van België. De doorkomsttijden hangen wel af van de snelheid waarmee de renners de etappes afleggen, mede hierdoor is er een routeschema voor de snelste, gemiddelde en langzaamste snelheden. De etappes in 2019 zijn:

  • Etappe 1 (zaterdag 30 mei 2019): Zwevegem - Vaalbeek
  • Etappe 2 (donderdag 16 mei 2019): Vaalbeek - Sankt Vith
  • Etappe 3 (vrijdag 17 mei 2019): Sankt Vith - Saint-Gerard Brogne
  • Etappe 4 (zaterdag 18 mei 2019): Saint-Gerard Brogne - Zwevegem

Gratis te bezoeken

Zoals het een wielerwedstrijd betaamt is de Ronde van België bijna geheel gratis te bezoeken. Je kunt langs de route de renners aanmoedigen, slechts voor VIP arrangementen op en rondom de finishstrook zullen tickets moeten worden gekocht. Afhankelijk van de plaats langs de route kan je zelf bepalen hoe dit het best bereikbaar is. Vaak is het verstandig op tijd te arriveren in verband met wegafzettingen en dergelijke.

Belgisch wielrennen

België behoort al vele decennia tot de beste wielerlanden ter wereld en wielrennen is er dan ook zeer populair. Van de beste wielrenners aller tijden is een aanzienlijk deel Belgisch, en vooral vaak afkomstig uit Vlaanderen. De beste wielrenner ooit is ook afkomstig uit België en luistert uiteraard naar de naam Eddy Merckx.