SAIL 2020: locatie en programma

Iedere vijf jaar staan de IJhaven en het Noordzeekanaal in het teken van SAIL Amsterdam, het grootste gratis evenement van Nederland. Maar liefst 600 schepen nemen deel aan SAIL. Er is weer een geweldig programma opgesteld tijdens SAIL, het is dan ook het perfecte dagje weg met het gezin. In 2016 vindt er helaas geen SAIL plaats, want de eerstvolgende editie vindt pas weer plaats in 2020.

SAIL Amsterdam 2020

De editie van 2020 is de tiende editie van SAIL Amsterdam, het nautische evenement bestaat namelijk al sinds 1975. Ruim 600 schepen varen mee via het Noordzeekanaal naar de IJhaven. Er varen schepen van allerlei soorten mee, behalve moderne schepen ook historische schepen en Tall Ships. Het evenement is prima op haar plaats in Nederland vanwege de roemruchte vaderlandse zeevaarthistorie. De slogan van het evenement luidt “Van Gouden verleden naar Gouden toekomst”. SAIL wordt georganiseerd in de maand augustus, om precies te zijn van 12 tot en met 16 augustus 2020.

Programma

De traditionele SAIL-In parade vindt plaats op de eerste dag van het evenement. De SAIL-in parade start om 10 uur ’s morgens waarbij de schepen aankomen tussen 15 en 18 uur in de IJhaven te Amsterdam. De totale vaartijd van de schepen tussen de sluizen en de IJhaven bedraagt minstens drie uur, waarbij een maximale vaarsnelheid van ongeveer zes kilometer per uur zal worden aangehouden. Het terrein van SAIL is 24 uur per dag geopend, maar alleen overdag en ’s avonds vinden er activiteiten plaats. Het evenement wordt op de laatste dag afgesloten met een spetterende vuurwerkshow. Het exacte programma van SAIL Amsterdam is in de richting van 2020 via de website van SAIL te raadplegen.

Locatie

Zoals altijd vinden de meeste activiteiten plaats in Amsterdam rondom het IJ en de IJhaven (Oranjehaven). Ook elders in de stad vinden er activiteiten plaats, bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam of het NDSM-werf.

Dagje uit

SAIL Amsterdam 2020 is het perfect dagje uit voor het gezin. Er zijn behalve prachtige schepen ook optredens van bekende artiesten en er zijn vele horecagelegenheden geopend voor wat te eten of te drinken. Ook worden er diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Kosten

Een bezoek aan SAIL Amsterdam kost helemaal niks, het evenement is namelijk het grootste gratis te bezoeken evenement van Nederland. Grote delen van de schepen, bijvoorbeeld de Tall Ships, zijn gewoon gratis te bezoeken. Meevaren op schepen kost in diverse gevallen wel entree, er kunnen arrangementen worden afgesloten waarmee je kunt meevaren op één van de schepen van SAIL.

Bereikbaarheid

SAIL Amsterdam is een zeer druk bezocht evenement. Vanwege de grote drukte wordt het afgeraden om met de auto naar SAIL te komen. Ook parkeren zal niet eenvoudig worden. De beste manier om SAIL Amsterdam te bezoeken is via het openbaar vervoer. Treinreizigers kunnen gebruik maken van het NS-treinstation Amsterdam Centraal. Ook de metro, bus of tram zijn opties qua openbaar vervoer. Zelfs de ponten van en naar Amsterdam Noord varen nog gewoon door tijdens SAIL.