Sneekweek

Last update: 16-02-2020

Zeilen en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral de Friese wateren lenen zich uitstekend voor een prachtig stukje varen of zeilen. Het is dan ook in dit gebied waar de Sneekweek plaatsvindt, de Sneekweek is het grootste zeilevenement van Europa dat op binnenwateren plaatsvindt. Het epicentrum van deze zeilwedstrijd bevindt zich natuurlijk op en rondom het bekende Sneekermeer, een van de grootste binnenwateren in Friesland. Kom alles te weten over de Sneekweek 2020 waaronder datum en programma, bereikbaarheid en overnachten, deelname en inschrijfkosten.

Sneekweek zeilevenement

De Sneekweek is een sportevenement waarbij ook de gezelligheid een voorname rol speelt. Overdag wordt er volop gestreden op het water, in de avond is er gezelligheid in de stad en op het eiland. Het eiland Kolmeersland, dat ten oosten van de stad Sneek ligt, is de belangrijkste plek van de Sneekweek en wordt ook wel Starteiland genoemd. De zeilwedstrijden vinden vervolgens grotendeels plaats op het uitgestrekte Sneekermeer, een meer dat ontstaan is door de ontginning van veen in de middeleeuwen. Aan de Sneekweek doen deelnemers mee uit binnen- en buitenland.

Datum en programma 2020

De Sneekweek is gepland van vrijdag 31 juli tot en met zondag 6 augustus 2020. De officiële opening van de Sneekweek vindt plaats op vrijdag 31 juli 2020 om 22.00 uur in het centrum van Sneek (voor de Waterpoort in de Kolk) wanneer de Vlootschouw op het programma staat. Het complete programma van de Sneekweek zal ten tijde van het evenement te vinden zijn op de website van het evenement. Ook is er een programmaboekje waarin alle relevante activiteiten en programma onderdelen in benoemd zijn.

Fotocredits: Eize Hoekstra / eize.nl

Deelname en inschrijfkosten

De inschrijfkosten voor 2020 zijn nog niet bekend

Als je wilt meedoen aan de Sneekweek kan je je inschrijven via de website van het evenement. Afhankelijk van het type boot waarmee je wilt deelnemen (jeugdboot, éénmansboot, tweemansboot, driemansboot) ligt het inschrijfgeld tussen de € 8,50 en € 20,25 per dag.

Bezoeken Sneekweek

Het Starteiland, oftewel Kolmeersland, bereik je vanuit Sneek door de borden te volgen richting Sneekermeer. Als je vanuit een andere richting komt is het verstandig je navigatie in te stellen op : Kolmarslân 1 te Offingawier. Om het Starteiland te bereiken kan je met een pondje van en naar het Starteiland varen. De kosten voor het pondje bedragen € 0,50 per persoon. Je auto kan je gratis parkeren langs de Paviljoenweg voordat je op het pondje stapt. Als je met de trein naar Sneek reist kan je met de Sneekermeerbus ook bij het Sneekermeer geraken.

Overnachten Sneekweek

Tijdens de Sneekweek is het natuurlijk raadzaam om in de buurt van het Sneekermeer te overnachten. In de omgeving zijn meerdere campings en voordelige hotels te vinden.